Simpozion și expoziție
„Fericitul Vladimir Ghika – desenator, constructor de carte“




Organizatori:
Arhiepiscopia Romano-Catolică București
Biblioteca Academiei Române


Parteneri:
Academia Română
Romfilatelia
Monetăria Statului



Simpozion – ora 11
Alocuțiuni
- Acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române
- ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București
- ÎPS Ioan Robu, membru de onoare al Academiei Române, Arhiepiscop Mitropolit Emerit
- PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic
- Pr. Francisc Ungureanu, postulator pentru cauza sfinților
Amfitrion
- prof. ing. Niculae Noica, membru de onoare al Academiei Române, director general al Bibliotecii Academiei Române

Vernisaj – ora 12
Prezintă: dr. Tereza Sinigalia, critic și istoric de artă
Curator expoziție: Anna Orbán

Cu ocazia anului jubiliar „Fericitul Vladimir Ghika“, Arhiepiscopia Romano-Catolică și Biblioteca Academiei Române organizează un dublu eveniment: simpozionul cu titlul „Fericitul Vladimir Ghika – prinț, preot și martir al credinței“ și expoziția „Fericitul Vladimir Ghika – desenator, constructor de carte“. Expoziția prezintă o selecție din cărțile bibliofile și gravurile lui Vladimir Ghika, desene, ilustrații, și alte obiecte personale păstrate în Arhiva Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București.

Cu acest prilej, Romfilatelia va lansa un Plic prima zi, iar Monetăria Statului va prezenta o serie de medalii jubiliare ce marchează 10 ani de la beatificare, 100 de ani de la hirotonire și 150 de ani de la nașterea Fericitului Vladimir Ghika.

Vladimir Ghika (1873-1954), fiu al principelui Ioan Ghika şi al Alexandrinei Moret de Blaramberg, a avut parte de o aleasă educație „prin lucruri și cărți“, așa cum mărturisea într-o scrisoare. A studiat dreptul și filosofia, apoi teologia, dar și artele în tinerețe, dedicându-și timpul și viața pentru slujirea aproapelui, devenind preot și martir al credinței creștine. Și-a valorificat talentele și talanții precum un cărturar, lăsând în urmă nu doar o importantă activitate pastorală, așezată sub semnul carității, dusă până la martiriu, ci și o operă artistică deosebită.