Conferința „Miracolul vocii umane“




Conferențiar:
Prof. Ioana Bentoiu, Institut de Ribaupierre, Lausanne


Moderator
Acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române



Prof. Ioana Bentoiu consideră că vocea umană, acest dar incredibil care ne-a fost acordat, are capacitatea să reunească domeniile artistice și științifice, să le facă să coopereze armonios. Vocea este și un instrument ce trebuie studiat și cunoscut în mod sistematic, printr-o metodă clară, bazată pe observație și experimentare. Glasul ar trebui cercetat de largi categorii: cântăreți, muzicieni, actori, oratori de tot felul - de la profesori și avocați la preoți sau oameni politici. Conferința prof. Bentoiu demonstrează că vocea se construiește, se rafinează continuu și ajunge să influențeze într-un anumit fel destinul fiecăruia.

Prof. Ioana Bentoiu este licențiată, ca șefă de promoție pe țară, a Universității Naționale de Muzică din București, la secția canto, în clasa Artei Florescu. În anul 1981 Ioana Bentoiu s-a stabilit în Elveția unde a urmat o a doua serie de cursuri la Lausanne, pentru care a primit premiul de virtuozitate. Este doctor al Universității Naționale de Muzică din București cu o cercetare dedicată vocii umane, elaborată în limba franceză. Cariera de soprană lirică cuprinde proiecte artistice în domeniul liedului, muzicii vocal-simfonice și operei în orașe din România, Elveția, Franța, Germania, Italia, Statele Unite ale Americii, Cehia, Croația, Marea Britanie. Repertoriul său cuprinde un larg evantai stilistic, interpretat în 15 limbi. A realizat, în primă audiție mondială, lucrări de Arthur Honneger, Dinu Lipatti, Jean Perrin, Pascal Bentoiu, Herbert Fries și Lucian Mețianu.

De-a lungul unei cariere pedagogice de peste patru decenii, a susținut cursuri de măiestrie în Elveția, Statele Unite, Franța și România. De 25 de ani conduce o clasa de operă, realizând spectacole cu elevii săi, la care asigură și regia. În prezent este profesoară la Institut de Ribaupierre din Lausanne și autoare a mai multor studii dedicate artei lirice și vocii umane.

Ioana Bentoiu este fiica compozitorului Pascal Bentoiu și a scriitoarei Annie Bentoiu.

Conferința va putea fi urmărit și pe platforma Zoom.

Evenimentul va putea fi urmărit și pe platforma ZOOM, folosind următoarele date de conectare:

Join Zoom Meeting: https://us06web.zoom.us/j/87060918730?pwd=9VdhjO9tqXv0YbKoBbkS93GzRapJx0.1
Meeting ID: 870 6091 8730
Passcode: 788011