Conferința „Povestea celulei – o lecție de viață“
Ciclul de Conferințe „O după-amiază la Fundație“
Organizator:
Fundația Națională pentru Știință și Artă – FNSA
Conferențiar:
Acad. Maya Simionescu, director Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu“ și președintele Secției de științe biologice a Academiei Române

Conferința va prezenta modul prin care Celula – unitate fundamentală a viului –, în mii de ani de existență, s-a adaptat, a evoluat, își îndeplinește rolul și trăiește în armonie cu alte celule din organism. Celulele au capacitatea de integrare, cooperare, comunicare și diviziune a funcțiilor: unele au rol de apărare, altele au memorie (cu amintiri bune sau rele), iar unele gândesc (neuronii).
Adesea celulele (din ficat, plămân, inimă) sunt agresate (virusuri, bacterii, lipide). Inițial, ele răspund la agresori prin adaptare și modulare a funcțiilor constitutive. Dar agresorii puternici le îmbolnăvesc sau le pot omorî. Tratamentele de viitor se adresează celulei: ex. direcționarea specifică a medicamentelor către celulele bolnave, utilizarea altor celule pentru terapie controlată sau regenerarea țesuturilor prin terapia cu celule stem. Astfel, se poate spune ca Celula este pacientul elementar.
Societatea umană, în special în zilele noastre, ar trebui să învețe din viața celulelor cum să acomodeze și armonizeze entități disparate precum Identitate și Diversitate; Identitate și Cooperare; Identitate și Integrare.
Academician Maya Simionescu este doctor în Științe biologice. A lucrat împreună cu prof. Nicolae Simionescu 10 ani la Institutul de Endocrinologie, 10 ani în SUA, la invitația prof. George Palade. În SUA, împreună cu prof. N. Simionescu a proiectat introducerea biologiei celulare în România și crearea unui spațiu unde cercetătorii români să-și desfășoare activitatea la standarde optime. În 1979 a inaugurat Institutul de Biologie și Patologie Celulară.
Conduce programul de cercetare; specializează numeroși tineri prin doctorat. Este Visiting Professor la Yale University (15 ani) și la alte 3 universități din SUA. În 1990 a fost aleasă membru corespondent, iar în 1991 membru titular al Academiei Române. A deținut funcția de vicepreședinte al Academiei Române timp de două mandate.
Stanford University Ranking o clasează între primii 2% cercetători din lume și se află pe primul loc în România în domeniile Clinical Medicine and Biomedical Research. Research.com, Platforma Academică pentru Cercetători (ediția 2022) menționează: „dintre primii 1000 de cercetători în Biologie și Biochimie, Maya Simionescu s-a clasat pe locul 1 în România.