Conferința „Rolul ARN non-codante în cancer. Povestea unei descoperiri“
Conferențiar:
Prof. George Călin – M.D. Anderson Cancer Center, University of Texas
Moderator:
Acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române

Carcinogeneza, invazia și metastazarea tumorilor maligne implică microRNAs (miRNA), care sunt ARN non-codante scurte, cu rol în reglarea expresiei genice. Expresia miRNA poate fi folosită pentru clasificarea și prognosticul afecțiunilor maligne. Lipsa sau, dimpotrivă, amplificarea expresiei miRNA apare în multe cancere, iar alterarea tipului de expresie miRNA poate afecta ciclul celular, programul de supraviețuire și diseminarea la distanță. Modificările genelor miRNA joacă un rol crucial în fiziopatologia cancerelor la om. Mai mult, corelarea dintre expresia acestor ARN-non codante cu potențialul metastatic și rata de supraviețuire deschide perspectiva utilizării lor în tratamentul cancerelor.
Dr. George Călin și-a început activitatea medicală la Spitalul Clinic „Fundeni“ cu profesorul Alexandru Oproiu, iar cea de cercetare, la Institutul „Victor Babeș“, cu profesor Dragoș Ștefănescu. Începând cu anul 2000 a lucrat în laboratorul lui Carlo Croce, Kimmel Cancer Center în Philadelphia. A fost primul cercetător care a descoperit legătura dintre genele ce nu codifică proteine numite microRNAs și cancer, un moment crucial în genomică și, mai ales, în domeniul cercetării ARN non-codante. Actualmente este profesor la M. D. Anderson Cancer Center din Houston, în departamentele de Translational Molecular Pathology și Leukemia; este și directorul Centrului pentru Studiul ARN non-codante.
Domeniul său de interes îl reprezintă în continuare rolul microRNA și al altor ARN non-codante în carcinogeneză și metastazare, dar și mecanismele de predispoziție la cancer legate de ARN non-codante. A adus contribuții importante și în studiul rolului microRNAs în sepsis, în special al funcției lor ca potențiali hormoni și biomarkeri.
Cele peste 600 de lucrări publicate de prof. Călin sunt citate de peste 140000 de ori. Multe dintre articolele publicate au coautori cercetători și medici din România, laboratorul profesorului fiind un „training camp“ pentru toți tinerii care doresc să se implice în activitățile de cercetare medicală aprofundată. În cei douăzeci de ani de activitate au fost pregătiți peste 200 de cercetători, mulți dintre ei deveniți acum medici de renume.
Evenimentul va putea fi urmărit și pe platforma ZOOM, folosind următoarele date de conectare:
Join Zoom Meeting: https://us06web.zoom.us/j/88273902134?pwd=MHhKVjFMMTdjcjRBcitrRGRRUWxWZz09
Meeting ID: 882 7390 2134
Passcode: 820102