Conferința „Ludwig van Beethoven și Marea Fugă op.133“




Conferențiar:
Prof. univ. dr. Dan Dediu – Universitatea Națională de Muzică din București


Moderator:
Acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române



Există opusuri în istoria muzicii, după cum există texte în literatură, eseistică sau filosofie care au nevoie de o focalizare intensă, de o concentrare permanentă a antenelor percepției. În acest sens, conferința prof. Dan Dediu propune o inițiere a auditorului în complexitatea ascultării unei muzici construite într-un mod sofisticat, în care structura pură, de o duritate diamantină a sonorității, se dezvăluie în baza unei urmăriri mentale conștiente a firului roșu conducător: cele două teme ale fugii.

Marea Fugă a fost inițial concepută ca parte finală, ca un fel de „capac“ imens pus peste giganticul cvartet op. 130. După prima audiție, editorul lui Beethoven i-a sugerat să înlăture fuga din final, deoarece numai ea singură poate constitui un opus de sine stătător. Beethoven va scrie un alt final pentru cvartetul op.130, lăsând ca Marea Fugă să devină un opus separat, op.133. Dar povestea Marii Fugi pentru cvartet de coarde nu se oprește aici, ci continuă cu ambiția marilor compozitori vienezi de a recupera tehnica polifonică a muzicienilor din epoca barocă.

Dan Dediu (n.1967)
Dan Dediu este profesor de compoziție, director artistic al Ansamblului „Profil“, iar între 2008-2016 a fost rectorul Universității Naționale de Muzică din București. A studiat compoziția la Bucureşti cu Ştefan Niculescu şi Dan Constantinescu, iar la Viena cu Francis Burt. A compus peste 180 de opusuri ce acoperă aproape toate genurile muzicale: 5 simfonii şi alte 20 piese pentru orchestră, 11 concerte (saxofon, violă, vioară, pian, violoncel, trombon, chitară, dublu concert pentru vioară, violoncel, triplu concert pentru flaut, clarinet, violoncel, triplu concert pentru vioară, violoncel, pian), 7 cvartete de coarde, muzică de cameră în diferite formații, muzică pentru pian, coruri, cinci opere (Post-ficţiunea, Münchhausen, Eva!, O scrisoare pierdută, D’ale Carnavalului) și o ConcertOperă (Wagner Under). Este laureat al mai multor premii naționale şi internaționale de compoziție și a coordonat, în calitate de director artistic, festivalul „Săptămâna Internațională a Muzicii Noi“ (edițiile din 1999, 2001, 2007, 2008, 2016-2023). Este Doctor honoris causa al Universității de Arte „George Enescu“ din Iași, al Universității din Craiova și al Academiei de Muzică, Teatru și Arte plastice din Chișinău. În iunie 2022 a fost ales președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Evenimentul va putea fi urmărit și pe platforma ZOOM, folosind următoarele date de conectare:

Join Zoom Meeting: https://us06web.zoom.us/j/81809673091?pwd=THpMYjFiTEEzWlVOOE5jTExibzBpUT09
Meeting ID: 818 0967 3091
Passcode: 580866