Conferința dr. Dorin Comaniciu
„Inteligența artificială în medicină.
De la diagnosticare la terapia de precizie“








Academia Română îl are ca invitat pe dr. Dorin Comaniciu, specialist în imagistică computațională și inteligența aparatelor medicale, vicepreședinte executiv în cadrul companiei Siemens Healthineers din Statele Unite ale Americii.

Intrarea este liberă.

Prezentarea conferinței
Dr. Dorin Comaniciu va vorbi despre impactul actual și viitor al tehnologiilor bazate pe Inteligență Artificială în medicină. La nivel de imagistică medicală și instrumentație de laborator, Inteligența Artificială urmărește îmbunătățirea, simplificarea și standardizarea achiziției datelor pacienților. Astfel, în cadrul conferinței vor fi prezentate exemple de sisteme bazate pe Inteligență Artificială care vizează izocentrarea automată a pacientului înaintea tomografiei computerizate, reconstrucția imaginilor de rezonanță magnetică, precum și crearea de vizualizări optimizate și standardizate.

„La nivelul de interpretare a datelor pacienților, Inteligența Artificială se concentrează pe detectarea și caracterizarea anomaliilor, cât și pe realizarea unor măsurători automate în imagini. Introducem mai multe sisteme de Inteligență Artificială pentru afecțiunile creierului, inimii, plămânilor și prostatei. Următorul nivel este exemplificat de integrarea datelor clinice într-un mod specific pacientului. Algoritmii Inteligenței Artificiale de la acest nivel se concentrează pe predicția evoluției bolii și pe stratificarea riscurilor. Astfel, este discutată o abordare bazată pe Inteligență Artificială pentru individualizarea dozei de radiații în radioterapia corporală stereotactică pulmonară“ descrie, în sinteză, dr. Dorin Comaniciu o parte din tematica ce va fi abordată.

În final, conferențiarul va prezenta tehnologia Digital Twin ca un concept de modelare computațională individualizată a fiziologiei umane, care poate să inspire o nouă generație de aplicații în medicina de precizie.

Evenimentul va putea fi urmărit și pe platforma ZOOM, folosind următoarele date de conectare:

Join Zoom Meeting: https://us02web.zoom.us/j/83492815407?pwd=aTlDZHVtcUpFd1VUK1NqRThZZEhCQT09#success
Meeting ID: 834 9281 5407
Passcode: 639894

Dorin Comaniciu este vicepreședinte executiv pentru Inteligență Artificială și Inovare Digitală în cadrul companiei Siemens Healthineers. Contribuțiile sale științifice la imagistica computațională și inteligența aparatelor medicale sunt concretizate în mai multe produse clinice în domeniile imagistică de diagnosticare, terapie ghidată imagistic și medicină de precizie.

Dr. Comaniciu este membru al Academiei Naționale de Medicină din SUA. Inovator de top al companiei Siemens AG, dr. Comaniciu este Fellow al Institute of Electrical and Electronics Engineers – IEEE, Association for Computing Machinery – ACM, The Medical Image Computing and Computer Assisted Intervention Society – MICCAI și al The American Institute for Medical and Biological Engineering –AIMBE.

Laureat al Premiului IEEE Longuet-Higgins pentru contribuții fundamentale la vederea computerizată, Dr. Comaniciu este considerat unul dintre cei mai prolifici inventatori, având peste 500 de brevete acordate pentru tehnologia sănătății. Lucrările sale științifice au peste 57.000 de citări, cu un indice Hirsch 90, în conformitate cu Google Scholar.

Dorin Comaniciu este pasionat de inovațiile tehnologice care pot contribui la salvarea și îmbunătățirea vieții umane, abordând probleme critice ale sănătății globale.

Absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității „Politehnica“ din București în 1988, a obținut doctoratul la aceeași facultate în anul 1995. În anul 2000, a obținut un al doilea doctorat, în Inginerie Electrică și Calculatoare la Rutgers, Universitatea de Stat din New Jersey. A urmat, de asemenea, cursuri executive de management la Wharton School UPENN (2011), inovație în medicină la Universitatea Stanford (2017) și medicină de precizie la Universitatea Harvard (2019).

Pagină Web personală