Conferință dr. Mircea Iliescu:
„Știința pentru toți în epoca postgenomică“



Conferențiar:
Cercetător dr.Mircea Iliescu


Moderator:
Acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române



Academician Marius Andruh prezintă astfel conferința „Știința pentru toți în epoca postgenomică“ propusă de dr. Mircea Iliescu:

„Revoluția genomică a intrat într-o nouă fază, pe care o putem numi „postgenomică“, odată cu descifrarea (aproape) completă a primului genom uman în anul 2003. Ulterior, evoluția accelerată a metodelor de secvențiere, care permit acum citirea rapidă a unui genom uman cu mai puțin de 1000 de dolari, a deschis numeroase oportunități pentru studiul geneticii umane din perspective multiple. De exemplu, în 2022, premiul Nobel pentru medicină a fost decernat pentru cercetări genomice care au dus la o mai bună înțelegere a diversității și evoluției omului modern folosind paleogenomica, adică descifrarea genomului omului de Neaderthal.

În acest context, noi, cercetătorii români, avem de răspuns unor întrebări importante:
1. Poate fi România relevantă în cadrul acestei revoluții globale a științelor vieții prin intermediul genomicii?
2. Daca da, cum putem să ne racordăm cât mai repede curentelor internaționale și care sunt ariile de prioritate?
3. Ce rol ar trebui să aibă colaborarea între cercetătorii din România și cei din diaspora?
4. Cât de important va fi rolul publicului ca partener pentru dezvoltarea acestui domeniu esențial pentru societatea viitorului?“

Evenimentul va putea fi urmărit pe platforma ZOOM, folosind următoarele date de conectare:

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/89241166060?pwd=ZFA0WGpJd203ajRGK21WTmwzUEJEdz09

Meeting ID: 892 4116 6060
Passcode: 884009

MIRCEA ILIESCU
Este doctor în genetică umană și evoluție (University of Cambridge, UK, 2016), iar în prezent este afiliat Universității din Cambridge, unde predă cursuri de evoluție și genetică la Institutul de Educație Continuă (ICE, University of Cambridge).

De-a lungul carierei în cercetare, a călătorit din India până în Chile, pentru a studia evoluția genetică a diversității oamenilor în diferite populații.

Una dintre preocupările sale a fost studiul diversității culorii pielii și al modului în care a evoluat aceasta la populațiile din India. Cercetările sale cele mai recente se concentrează pe evoluția răspunsului imunitar la populații cu o istorie evolutivă complexă.

Cercetătorul Mircea Iliescu se află frecvent prezent în spațiul public, pentru a vorbi oamenilor despre fascinația și frumusețea științei.