data-layout="button" data-size="small"> Share

Ștefan Hell, laureat al Premiului Nobel, conferențiază la Academia Română


Organizatori
Academia Română
Centrul Internațional de Biodinamică


Vorbitori:
- Prof. Ștefan Hell, membru de onoare al Academiei Române
- Acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române



Ștefan Hell, membru de onoare al Academiei Române și laureat al Premiului Nobel, conferențiază la Academia Română în data de 19 mai 2022, în calitate de invitat special al simpozionului internațional „Biodinamica – o abordare transdisciplinară“, începând cu ora 9.
Tema conferinței: „MINFLUX and MINSTED provide molecule-scale resolution in fluorescence microscopy“

Precizare
Întrucât în data de 17 mai 2022 profesorul Ștefan Hell a fost confirmat pozitiv Covid-19 și nu poate călători, acesta nu va putea fi prezent la București.
Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române, conform programului, dar în format hibrid, profesorul Ștefan Hell susținându-și conferința online, potrivit dorinței sale.

Conferința va putea fi urmărită în direct, accesând secțiunea Live Streaming.


Ștefan Walter Hell, fizician german de origine română, născut în 1962, la Arad, a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2012, cu doi ani înainte de a fi distins cu Premiul Nobel pentru chimie „pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție“, împreună cu fizicianul Eric Betzig și chimistul William E. Moerner, ambii din SUA.

Lucrările sale tratează probleme de pionierat în domeniul microscopiei optice de superrezoluție, cu largi aplicații în nanoștiințe și nanotehnologii. Are o contribuție decisivă în „spargerea“ limitei de rezoluție, dată de difracție şi reprezentată prin formula descoperită de Abbe în 1873. În acest sens, microscopul 4Pi reprezintă prima sa mare realizare (1993-1994), care a condus la obținerea unei rezoluții de ordinul a 100 nm, corespunzând unui spot focal sferic de câteva ori mai mic decât cel obținut în microscopia confocală.

Simpozionul „Biodinamica – o abordare transdisciplinară“ / „Biodynamics – A Transdisciplinary Approach“, organizat în perioada 19-21 mai 2022 de Centrul Internațional de Biodinamică, în parteneriat cu Academia Română, marchează douăzeci de ani de la înființarea institutului și are un dublu scop: (1) consolidarea unui pol de excelență transdisciplinară în biodinamică și în domenii conexe pentru accelerarea inovării în analiza multidimensională, cu înaltă rezoluție spațială, a dinamicii celulare și (2) lansarea inițiativei de agregare a unor grupuri de cercetare pentru abordarea provocărilor biomedicale majore. Programul manifestării este disponibil pe site.