Comunicat de presă
27 octombrie 2022

Contraamiralul argentinian Marcelo Cristiano Tarapow vorbește despre
Emil Racoviță și expedițiile antarctice la Academia Română

Academia Română găzduiește vineri, 28 octombrie 2022, conferinţa Events of the Adrien de Gerlache expedition to Antarctica. The legacy of Emile Racovitza, susținută de contraamiralul Marcelo Cristiano Tarapow, director general al Departamentului Educație în Marina Republicii Argentina și președinte al Academiei Antarctice din Argentina. Evenimentul va avea loc în Clubul Academicienilor din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 10.

Manifestarea va fi deschisă de acad. Nicolae-Victor Zamfir, vicepreședinte al Academiei Române, care va adresa cuvântul de bun venit, urmat de o prezentare a parcursului profesional al contraamiralului Marcelo Cristiano Tarapow, realizată de ES doamna Carmen Podgorean, Ambasador al României în Argentina, în perioada 2015-2020.

Conferința va fi urmată de prelegerile susținute de acad. Dumitru Murariu, preşedintele Comisiei de cercetӑri antarctice şi medii extreme a Academiei Române, care va prezenta detalii despre participarea românească la efortul internațional de explorare a regiunii antarctice, și de contraamiral Marian Săvulescu, care va vorbi despre cooperarea dintre Argentina și România în domeniul explorării ştiinţifice în Antarctica și despre implicarea în acest domeniu a Academiei Antarctica din Argentina și a Academiei Române.

La eveniment vor participa membri ai Academiei Române, specialiști din cadrul Comisiei Antarctice, cercetători de la Institutul de Speologie „Emil Racoviță“ al Academiei Române.

Marcelo Cristiano Tarapow (n. 1964) este director general de educație navală în Marina argentiniană, cu gradul de contraamiral. Are o bogată experiență în campanii antarctice: a participat la 12 expediții diferite în Antarctica și este considerat expert în navigație și cunoaștere a Peninsulei Antarctice. Membru fondator și actualul președinte al Academiei Antarctice; de asemenea, este membru activ al Centro Naval.

Cu ocazia aniversării a 90 de ani de relații internaționale între Argentina și România (2021), contraamiralul Tarapow a susținut o conferință despre participarea biologului român Emil Racoviță – ulterior academician (1920) și președinte al Academiei Române (1926-1929) – ca membru al echipajului expediției antarctice la bordul vasului Belgica (1897-1899).

Biroul de comunicare al Academiei Române