Home

Contact us

Agenda

COMUNICAT

Īn zilele de 9-13 ianuarie 2002, la invitatia acad. Florin Gh. Filip, vicepresedinte al Academiei Romāne, Dl. Richard G. Little, director īn cadrul National Research Council, Washington D.C., a facut o vizita la Academia Romāna avānd ca scop identificarea posibilitatilor de colaborare īntre Academia Romāna si Academiile Nationale ale Statelor Unite.

Cu acest prilej, au avut loc īntālniri cu diferiti specialisti din mai multe institute de cercetare: 

  • Institutul de geografie al Academiei Romāne - director Dan Baltenanu, membru corespondent al Academiei Romāne;

  • Institutul de Geodinamica al Academiei Romāne - director Dorel Zugravescu, membru corespondent al Academiei Romāne;  

  • Institutul National de Informatica  - director, Doina Banciu; 

  • Institutul de Cercetari pentru Constructii - prof. Dan Lungu;

  • Facultatea de Constructii - prof. Dan Lungu. 

La discutii a participat si colonel Bebe Dobre, director īn cadrul Comandamentului Protectiei Civile

La discutia finala, la care au participat acad. Florin Gh. Filip, acad. Mircea Sandulescu si Dan Balteanu, membru corespondent al Academiei Romāne au fost identificate, pentru īnceput, posibilitati de colaborare īn urmatoarele domenii:

  1. evaluarea evenimentelor extreme (cutremure, inundatii, dezastre tehnologice) si organizarea bazelor de date si a Sistemelor Geografice Informationale privind aceste evenimente;

  2. studiul problemelor transfrontaliere īn regiunea Marii Negre;

  3. matematica.

S-a facut propunerea ca īn anul 2004 sa se organizeze, īn Romānia, un workshop international, īn care specialistii din tara noastra sa se constituie īntr-un punct focal pentru institutiile de profil din Europa Centrala  si de Est. Se are īn vedere si realizarea unui schimb de specialisti īntre cele doua Academii, finantate īn cadrul Programului COBASE.  

La īncheiere vizitei, Dl. Richard G. Little a fost primit de acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Romāne  si acad. Maya Simionescu, vecepresedinte al Academiei Romāne.