Home

Contact us

Agenda

COMUNICAT

Aula Academiei Romane a gazduit conferinta cu tema Aspects of a Theory of Gramatical Construction, sustinuta de prof. Ivan Sag, profesor de lingvistica si sisteme simbolice la Universitatea Stanford - California.

Acad. Mihai Draganescu, presedintele Sectiei de Stiinta si Tehnologia Informatiei, a prezentat, în deschidere, personalitatea prof. Ivan Sag, ca unul dintre liderii de programe de cercetare lingvistica teoretica, care împreuna cu Carl Pollard, este fondatorul unei noi directii de cercetare denumita Gramaticile Centrilor de Sintagma (HPSG). Autor al unui impresionant numar de lucrari, Ivan Sag, a elaborat o conceptie originala cu deschidere spre interdisciplinaritate si în relatie cu inteligenta artificiala, fiind o teorie cu testsbilitate computationala.

Mai multe idei despre aceasta teorie de mare interes ne-a oferit dr. Dan Tufis - membru corespondent al Academiei Romane. Teoria profesorului Ivan Sag plaseaza în centrul ei conceptul de constructie. Acesta este un element nou, deoarece majoritatea teoriilor moderne fie ca îl ignora, fie ca îi contesta relevanta teoretica. În abordarea sa constructiile sunt modelate ca structuri de trasaturi tipizate. Mai mult, tipurile sunt definite ca formând o ierarhie cu mostenirea restrictiilor, rezultatul fiind ca fiecare subtip mosteneste toate restrictiile pe care la are în comun cu alte tipuri. Aceasta permite un mod foarte economic de organizare a restrictiilor impuse constructiilor si exprima, în mod natural, faptul fundamental ca grupuri de constructii ale limbajului natural pun în evidenta multe elemente comune. Prof. Ivan Sag a prezentat o analiza detaliata a tipurilor de constructie clauzala, care furnizeaza o explicatie simpla, convingatoare a subtilelor variatii ale constructiilor gramaticale în limba engleza. Merita subliniat ca aceasta abordare are o precizie formala si o larga acoperire descriptiva. Din acest punct de vedere, aceasta teorie contrasteaza cu alte gramatici, care din motive apriori îsi restrictioneaza atentia la constructii nucleu, lasând deoparte multe fenomene periferice, fara o analiza adecvata. Teoria prof. Ivan Sag explica, într-un mod principial, si alte principii gramaticale generale, cât si idiosincraziile constructionale.

Participarea unor membri ai Academiei Romane, a numerosi specialisti si studenti, discutiile care au urmat au conferit acestei manifestari caracterul unei dezbateri stiintifice de mare interes în contextul ideilor contemporane.