Home

Contact us

Agenda

COMUNICAT

În ziua de 26 septembrie 2001, în Sala de Consiliu a Academiei Române, s-au desfasurat lucrarile celui de al V-lea Colocviu cu tema Chimia si tehnologia sol-gel. Realizari si perspective, organizat de Institutul I.G. Murgulescu si sectia de stiinte chimice ale Academiei Române, împreuna cu Sectia de Chimie Fizica a Societatii de Chimie din România.

Metoda sol-gel este o metoda neconventionala de obtinere a compusilor oxidici din solutii. De actualitate pe plan international, din pacate mai putin înca la noi, metoda este folosita la obtinerea compozitelor cu proprietati speciale, datorita avantajelor pe care le ofera realizarea puritatii reactivilor, omogenitatii solutiilor, a unor dimensiuni nanometrice. Este aplicata în electronica, optica (acoperiri reflective sau antireflevtive, acoperiri de protectie pentru obiecte de arta) s.a.

În deschidere au rostit alocutiuni acad. Maria Brezeanu, presedintele Sectiei de Stiinte Chimice a Academiei Române si dr. Mihai Popa, directorul Institutului de Chimie Fizica. 

În cadrul lucrarilor au fost prezentate opt lucrari - trei conferinte si cinci comunicari orale. Conferintele au fost prezentate de Matejec si dr. I. Kasic de la Institutul de Inginerie Radio si Electronica al Academiei de Stiinte a republicii Cehe - Praga si de dr. Maria Zaharescu, care a vorbit despre lucrarile celui de al XII-lea Congres International de Sticla, Ceramica, Hibrizi si Nanocompozite, desfasurat la Padova - Italia, între 16-21 septembrie. 

Au sustinut comunicari V. Danciu de la Universitatea Babes - Bolyai din Cluj Napoca, V. Teodorescu de la Institutul National de Fizica Materialelor, Bucuresti, A.Szatvanyi si M. Raileanu de la Institutul de Chimie Fizica al Academiei Române si L. Marta da la Universitatea Tehnica din Cluj Napoca.

Urmând traditia colocviilor anterioare si aceasta editie a constituit un prilej pentru un schimb util de informatii între colectivele de cercetare din tara si din Republica Ceha, cu scopul impulsionarii cercetarii în domeniu sol-gel, atât din punct de vedere fundamental cât si aplicativ.