Home

Contact us

Agenda

Generatia pasoptista

Aula Academiei Române a gazduit ceremonia de prezentare a discursului de receptie a acad. Dan Berindei, presedintele Sectiei de Stiinte Istorice si Arheologie, cu tema Generatia pasoptista.

În deschidere, acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române, a amintit de traditia prezentarii discursului de receptie, reluata dupa 1990.

Acad. Dan Berindei si-a început discursul cu enuntarea unui adevar de netagaduit în virtutea caruia România a fost constituita prin silinte si jertfe nationale, pentru a-l ilustra convingator într-un amplu demers pe parcursul caruia argumentele stiintifice au capatat culoarea evocarilor si pecetea inconfundabila a personalitatii distinsului istoric român. Generatia pasoptista a fost aceea care, înfruntând piedici ce pareau de netrecut a reusit sa-si alature poporul, transformând un ideal într-o realitate, devenind fauritorii României. De altfel, secolul XIX a fost cel în care s-a produs o adevarata ruptura fata de trecut si s-a realizat o integrare în Europa centrala si occidentala, într-un proces de modernizare, fara a însemna o renuntare la traditiile ce defineau identitatea noastra. Formata, în mare parte, din reprezentanti ai diferitor categorii de boieri, dar si din cei ai paturilor mijlocii, generatia pasoptista a dorit sa construiasca o tara care sa însumeze natiunea în care credeau si, totodata, modernitatea. Ruptura a fost sa fata de mediul cultural grecesc pentru a se orienta spre cel occidental, mai ales spre Franta, care pentru ei era o Noua Roma fondatoare, o Roma a modernitatii. Mai era si Germania, cu vestitele ei centre de cultura, unde unii dintre ei si-au facut studiile. Franta si Germania au fost tarile învatatoare, într-o complementaritate benefica, însa nu singurele daca ne gândim la tinerii care au studiat în Italia, Anglia sau Rusia. De retinut însa ca fiind în contact cu aceste culturi si civilizatii, uneori un timp mai îndelungat, acesti tineri nu si-au pierdut sentimentul patriotic, ci dimpotriva, el a fost stimulat. Remarcabil la acesti intelectuali a fost apetitul pentru o instruire pluriforma si, totodata felul în care asimilarea creatoare a fost temeiul actiunilor revolutionare. În marile momente ale istoriei implicarea acestei generatii a fost totala, alcatuind conducerea regimului revolutionar din Tara Româneasca si apoi au trecut în Transilvania ,si ea o tara Româneasca.

Peste un deceniu, cei pe care îi numim simplu pasoptisti au devenit fruntasii miscarii pentru Unire, fiind cei dintâi constructori ai României moderne…slujindu-se nu pe sine, ci tara. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza are, sub acest aspect o semnificatia pe care o preciza Kogalniceanu la legi noi, om nou. Asa s-a facut ca într-o jumatate de veac s-a produs un adevarat salt, care a reflectat si lipsuri, asimilari incomplete ori de suprafata si mai ales nu a reflectat organic si integral societatea româneasca, mediul satesc mai ales ramânând în afara. Implicata politic, generatia pasoptista nu au reprezentat o ideologie unitara si daca reprezentantii ei împartaseau aceleasi scopuri, pasoptistii se deosebeau, uneori mult, în felul în care concepeau caile de realizare.

Au mai fost si oameni de cultura, ctitori ai istoriografiei moderne, constructori si slujitori ai unui nou învatamânt…si cei mai talentati dintre ei au fost cei care eu realizat, într-o etapa hotarâtoare a existentei nationale a românilor, opere literare devenite clasice. O generatie deosebit de complexa ca tipuri de temperamente si personalitate ca educatie; o generatie minunata, care , dupa propria marturisire, l-a fascinat din tinerete, dedicându-i primul studiu si decenii de cercetare. Discursul de receptie a fost un cuvenit omagiu celor care au avut îndrazneala de a rupe cu o lume si de a zidi cu forte proprii, daruire si multa dragoste de tara, o Românie.

În cuvântul de raspuns, acad. Eugen Simion, a prezentat viata si opera acad. Dan Berindei ca ale unui spirit pasoptist, animat de nobile idealuri, cu puterea de a le împlini, chiar daca destinul i-a fost si potrivnic. Biografia acad. Dan Berindei este un tipica pentru epoca stalinista si de aceea, pe drept cuvânt se poate spune ca si-a biruit tristetile si si-a împlinit destinul.

Au participat acad. Maya Simionescu, acad. Florin Filip, vicepresedinti ai Academiei Române, acad. Andrei Tugulea, secretar general al Academiei Române, membrii ai Academiei Române, istorici, studenti într-o atmosfera, care a facut sa se simta viu acel spirit al generatiei pasoptiste. Nu avem dreptul sa nu cunoastem sau sa ne uitam trecutul, asa cum a fost, si daca totusi o facem, o facem cu pretul unui viitor care nu ne va recunoaste.