Home

Contact us

Agenda

COMUNICAT

Īn cadrul sedintei publice de comunicari a Sectiei de Filosofie, Teologie, Psihologie si pedagogie, care a avut loc īn ziua de 23 noiembrie 2001, īn Sala de Consiliu a Academiei Romāne, prof. univ. Alexandru Boboc, membru corespondent al Academiei Romāne, a prezentat conferinta cu tema Logica si psihologie īn opera lui Rudolf Carnap, de la  a carui nastere se īmplinesc īn acest an 110 ani.

Filosof si logician german naturalizat īn America, Rudolf Carnap (1891-1970),elev al lui Frege, are contributii valoroase īn constituirea Cercului de la Viena, fiind recunoscut ca unul dintre reprezentantii de seama a pozitivismului logic. Pornind de la ideile lui Bertrand Russel, el a elaborat, īn Constructia logica a lumii, o conceptie proprie, pornind de la datele experientei imediate.  Ulterior a aprofundat si dezvoltat aceasta conceptie īn lucrari care au ramas de referinta pentru istoria gāndirii filosofice din secolul XX. Amintim dintre acestea La Syntaxe logique du langage, introduction a la semantic, Signification et necesite, Les Fondaments logiques de la probabilite, ntroduction a la logique symbolic s.a.

Īn Statele Unite, unde a emigrat īn 1935, a contribuit la elaborarea celebrei lucrari International Encyclopedia of Unified Science al carei scop era de a unifica toate cunostintele stiintifice. Īn expunerea sa, prof. Alexandru Boboc a prezentat ideile lui Rudolf Carnap, subliniind actualitatea multora dintre ele.

Au urmat discutii la care au participat membri ai Academiei Romāne, cadre didactice universitare, cercetatori si studenti.