Home

Contact us

Agenda

COMUNICAT

Cea de a opta editie a "Zilei mondiale a apei", cu genericul "Apa si sanatatea" a fost marcat de o sesiune de comunicari stiintifice, desfasurata in ziua de 22 martie 2001, in Aula Academiei Române. Cu acest prilej, Organizatia Mondiala a Sanatatii a lansat o campanie "Apa si Sanatatea: Sa devenim responsabili" ale carei obiective sunt cuprinse într-un raport în care se pledeaza pentru protejarea celor saraci ai lumii, care sunt si cei mai afecati, apelând la metode simple si ieftine.

Deschizand lucrarile, acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române a salutat lucrarile acestei sesiuni si a insistat pe nevoia unei legislatii adecvate si a unei educatii pentru pastrarea calitatii apei si a mediului înconjurator.

Ion Iliescu, presedintele României, în alocutiunea sa a facut o analiza a starii apei în general si , în mod special, asupra cantitatii si calitatii apei în tara noastra. Pornind de la acest "diagnostic" a fost prezentat un proiect pentru o înteleapta gospodarire a bazinului nostru hidrografic.

In mesajul sau, Aurel Constantin Ilie, ministrul Apelor si Protectiei Mediului, a subliniat ca scopul urmarit este cel de a focaliza atentia opiniei publice asupra rolului vital al apei pentru sanatatea omului si a ambientului în care traieste.

In acelasi spirit a fost si mesajul rostit de dr. Daniela Bartos, ministrul Sanatatii, care a insistat pe importanta unor actiuni de parteneriat ale celor implicati în gestionarea si protejarea resurselor, în administrarea serviciilor publice si în asigurarea sanatatii.

Partea a doua a lucrarilor s-a desfasurat pe sectiuni tematice, acoperind aproape întreaga arie de interes stiintific si pragmatic:

Conservarea si protectia resuselor de apa: Apa si sanatatea omului
Influienta discontinuitatilor în furnizarea continua a apei potabile asupra confortului si sanatatii populatiei
Apa, factor esential pentru echilibrul si sanatatea mediului
Reabilitarea râurilor
Seceta si efectele ei în România

Comunicarile ca si discutile care au urmat au pus în evidenta necesiatatea unor programe care sa fie aplicate cu responsabilitatea pe care o implica relatia vitala dintre sanatatea apei si a oamenilor.