Home

Contact us

Agenda

SECTIA DE STIINTA SI TEHNOLOGIA INFORMATIEI

Forumul pentru Societatea Informationala
Forumul pentru Societatea Informationala,
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare în Informatica ICI Bucuresti,
Firma Softwin

Cartea electronica           

În Aula Academiei Române a avut loc în ziua de 21 iunie simpozionul cu tema Cartea electronica, organizat de Sectia de Stiinta si Tehnologia Informatiei în colaborare cu Institutul National de Cercetari în Informatica si SOFTWIN.

În deschidere, acad. Mihai Draganescu, presedintele Sectiei si moderatorul lucrarilor, a prezentat comunicarea Societatea cunoasterii si cartea electronica, subliniind, de la început, ca trecerea de la societatea informationala la societatea cunoasterii se face prin mai multi vectori dintre care amintim Internet extins, cartea electronica, utilizarea agentilor inteligenti, managementul cunoasterii. Cartea electronica - e-Book -  foloseste o tehnologie noua, promovata în ultimii doi ani si la elaborarea ei a participat si întreprinderea de software SOFTWIN din România. Cartea electronica ofera toate avantajele unei carti tiparite la care se adauga faptul ca poate fi obtinuta prin Internet gratuit sau la un pret de 4-8 ori mai mic, va putea fi  cumparata si din librarii. Pentru studiul individual, pot fi copiate capitole sau pot fi facute adnotari. Dintre alte avantaje mai amintim  cheltuielile foarte mici de productie si faptul ca astfel vor fi reduse consumurile de masa lemnoasa si, astfel, padurile vor fi protejate. Pâna acum sunt deja mai multe tipuri de carti electronice. Piata acestor produse informationale va fi, în esenta, Internetul. În acest sens, acad Mihai Draganescu a propus, printre altele, dotarea liceelor si scolilor nu doar cu calculatoare si cuplare la Internet, ci si cu biblioteci de carti electronice, stimularea productiei interne de carte electronica. Extinzând aria de dezbatere, acad. Mihai Draganescu a vorbit despre managementul utilizarii morale a cunoasterii la nivel global, reliefând ideea ca Trebuie gasit un echilibru între utilizarea economica si utilizarea morala a cunoasterii, în asa fel încât sa existe o diseminare cât mai larga a informatiilor stiintifice, fie gratuit, fie la un pret mic. Pe viitor, vor fi utilizati si agenti inteligenti, specializati în functie de domeniul de activitate al unei persoane si, într-o prima etapa, agentii inteligenti pentru gasirea informatiilor si cunostintelor existente în baza de cunostinte. Desigur, tara noastra este în curs de dezvoltare din punct de vedre informational, dar daca va fi o evolutie favorabila a cartii electronice atunci se va putea trece la folosirea agentilor inteligenti. Acestei teme îi va fi consacrata o dezbatere în anul 2002 sau 2003.  

Acad. Mihai Draganescu a prezentat lucrarea Guvern, cetatean, societate informationala, de Dan Nica, ministrul Comunicatiilor sa Tehnologiei Informatiei. e-Government este un concept nou, fara corespondent în multe limbi si continutul sau se defineste si redefineste continuu, în functie de schimbarile din domeniul comunicatiilor si al tehnologiei informatiei. În carte, sunt subliniate idei fundamentale privind dezvoltarea unei societati este un informationale pentru toti, nu numai pentru cei initiati, plasarea omului în centrul noii societati, accesul ieftin la Internet, accesul la informatie si cunoastere fara discriminari, utilizarea larga a pietei  Internet. Cât despre guvernarea electronica, trebuie subliniat rolul statului în noile conditii, indiferent de ideologiile politice, centrul de greutate al noilor probleme putând fi mult influentat de tehnologia informatiei. Raspunzând, Dan Nica a precizat ca lucrarea prezinta concepte ale guvernarii bazate pe noile tehnologii ale informatiei si comunicatiilor, e-Government, preocupari pe plan international si unele programe propuse pentru România

Au urmat comunicari si demonstratii convingatoare pentru multiplele avantaje ale cartii electronice, aceasta carte a viitorului pe care îl dorm cât mai apropiat. Astfel, prof.dr. Doina Banciu, director general ICI, a prezentat comunicarea cu titlul De la biblioteca electronica la biblioteca virtuala, Florin Talpes, manager general SOFTWIN, Initiativa Open E- Book pe plan international, Mariuca Talpes, Mihai Tataru, SOFTWIN, experienta de opt ani în documente electronice, Raluca Lupsa, Mihai Paunescu a vorbit despre Biblioteca viitorului. Victoria Stoian, director al Directiei Biblioteci, Cultura Scrisa de la Ministerul Culturii si Cultelor, dupa ce a inventariat semnificatiile cuvintelor biblioteca si viitor, a configurat un raspuns la întrebarile ce decurg din relatia Lectura si mediul electronic. Toate se pot concentra în jurul unei întrebari cheie: Cum va fi gândita biblioteca electronica astfel încât sa stimuleze creativitatea si gustul pentru lectura si cum va contribui aceasta la aparitia si dezvoltarea unui univers al comunicarii? Deocamdata, este cert ca ne aflam în fata unui univers al incertitudinilor, ceea ce poate avea un efect stimulator, creativ, ceea ce ne face încrezatori  într-un viitor pe care ni-l dorim a fi al împlinirilor. În încheiere, Silviu Hotaran, director general Microsoft România, a prezentat Tehnologii Microsoft pentru biblioteci virtuale.

Din discutiile care au urmat am retinut ca obstacole care sunt în calea acestui viitor al cartii electronice, pe care unii o considera a fi cea mai mare schimbare în domeniul editorial de la Gutenberg încoace, sunt obisnuintele si tehnologiile. Nu sunt obstacole de netrecut si speranta este ca e- book nu va înlocui cartea clasica, însa va face posibil un acces mai mare la stiinta si cultura, va conduce la aparitia acelui univers al comunicarii si comuniunii oamenilor în structurile perene ale valorilor civilizatiei.