Home

Contact us

Agenda

Diploma Honoris Causa

Aula Academiei Române a gazduit, în ziua de 19 octombrie, ceremonia de înmânare a Diplomei Honoris Causa E.S. Jose Sarney, Ex - Presedintele Republicii Federative Brazilia si lansarea versiunii în limba româna a cartii sale Saraminda.

Acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române, în alocutiunea sa de deschidere, si-a exprimat bucuria de a-l avea ca oaspete pe E. S. Jose Sarney, un reprezentant stralucit al fenomenului sud-american, care a avut un rol deosebit de important în organizarea culturii din tara sa, dând o lege care îi poarta numele, care a favorizat cultura printr-un regim fiscal preferential; o idee pe care ar trebui s-o împrumutam si noi. Politician si scriitor, Jose Sarney a îndeplinit mai multe functii politice, fiind, între 1985 1990, presedinte al republicii Federative Brazilia, apoi presedinte al Comisiei Senatului pentru relatii Externe si Aparare Nationala, iar acum senator. Autor a aproximativ 30 de volume de poezie, povestiri, romane si eseuri politice, scriitorul Jose Sarney este cunoscut în tara noastra prin alte doua carti traduse în limba româna pâna acum: Stapânul marii si Apele de Mizanoapte. În continuare, acad. Eugen Simion a înmânat Diploma Honoris Causa E. S. Jose Sarney , medalia jubiliara emisa cu prilejul împlinirii a 135 de ani de la înfiintarea Academiei Române si i-a daruit o carte si un CDrom care prezinta istoricul si activitatea Academiei Române.

Multumind pentru distinctia primita, E.S. Jose Sarney a adus un omagiu Academiei Române, expresie - simbol a valorilor culturale si spirituale din România. În calitate de putere culturala, România a fost în centrul creatiei culturale europene, dând mari personalitati cum au fost Emil Cioran, Mircea Eliade, Constantin Brâncusi, Eugen Ionescu si Tristan Tzara, al carui nume a marcat un moment important în literatura braziliana. Marturisind ca în viata sa exista doua mari dimensiuni - politica si literatura, E.S. a subliniat ca politica a fost un destin, iar literatura o vocatie.

Prof. Andrei Ionescu a prezentat noul roman al lui Jose Sarney ca o carte cuceritoare cu care realismul magic latino-american înregistreaza o noua si durabila biruinta artistica.

În cuvântul sau, E.S. Jeronimo Moscardo, ambasadorul Braziliei la Bucuresti a subliniat ca E.S. Jose Sarney a realizat trei vise braziliene - transformarea unei dictaturi în democratie, dând o constitutie cetateneasca, dând Legea Sarney de Stimulare a Culturii si rezolvarea uneia dintre marile probleme geopolitice ale Brazililiei, elaborând împreuna cu Uruguayul si Paraguayul proiectul Mercosul. Ziua de azi este o zi importanta, deoarece am pus în mâinile binecuvântate ale lui Jose Sarney relatia dintre România si Brazilia. Pentru ca Jose Sarney este un constructor de punti.

Au participat acad. Maya Simionescu, acad. Virgil Cândea, acad. Florin Filip, vecepresedinti ai Academiei Române, acad. Andrei Tugulea, secretar general al Academiei Române, membri ai Academiei Române, membri ai Ambasadei Braziliei la Bucuresti, un numeros public.