Home

Contact us

Agenda

COMUNICAT

O sansa care nu trebuie ratata

Īn sala de Consiliu a Academiei Romane s-a desfasurat īn ziua de 19 aprilie dezbaterea stiintifica avānd ca tema Lumina LED (Light Emiting Diod), organizata de Sectia de Stiinta si Tehnologia Informatiei si Microelectronica S.A.

Īn cuvāntul sau introductiv, acad. Mihai Draganescu, presedintele Sectiei a subliniat ca Lumina LED sau lumina alba reprezinta o micro revolutie cu implicatii majore īn viitor si, īmpreuna cu cartea electronica, va avea un rol important īn societatea cunoasterii. Se pot pune mai multe īntrebari cum sunt: Care este situatia actuala īn acest domeniu? Care sunt perspectivele? Mai sunt probleme de economicitate deosebit de importante pentru construirea unei societati durabile.

Īn aceasta deschidere problematica, dr. ing. Liviu Jalba, director general la Microelectronica S.A., a vorbit despre Lumina LED, alta speranta, enumerānd posibilitatile actuale de la noi ca despre o sansa de dezvoltare a Romāniei. Avantajele acestui nou tip de lumina sunt fara replica cel putin deocamdata: durata īndelungata de folosire, consum redus de energie, materialele folosite nu sunt energofage si biodegardabile. Mai sunt si alte avantaje legate de obtinerea culorii s.a. Este adevarat ca, deocamdata, pretul este destul de ridicat, dar cresterea productiei poate duce la o scadere considerabila a lui. Dar si īn aceste conditii, acest pret poate fi amortizat date fiind avantajele amintite. Revolutia este īn domeniul cauzei care produce lumina pe care omul o percepe la fel ca si pāna acum. Saltul este atāt de mare īncāt modifica si efectul. Aceasta microrevolutie se datoreaza nu inventarii unui domeniu nou, care exista de aproximativ 30 de ani, ci pentru ca s-a ajuns la folosire unor materiale care raspund cerintelor ingineresti. Al doilea salt s-a produs īn domeniul optoelectronicii. Romānia poate participa la aceasta revolutie, avānd tehnologia si specialistii necesare. Aici este o problema de decizie privind salvarea industriei romānesti. Cum spunea acad. Mihai Draganescu, este nevoie de trecere de la bunavointa politica la vointa de a face ceva concret. De aici s-ar putea obtine profit si se cere investit imediat. Statul romān trebuie sa se decida ce domeniu vrea sa dezvolte, care este zona de interes. Pot fi si alte solutii. Trebuie facut un mic pas si de īnvins niste inertii. Dar, asa se īntāmpla īn orice revolutie .Tehnologia este un continuu de discontinuuri. Suntem īn situatia īn care productia contribuie la dezvoltarea cercetarii si educatiei. Oaspetii veniti din Sigapore, Germania, Africa de Sud, Olanda au venit ca oameni de afaceri interesati de realizarile de la noi, veniti sa īmprumute utilaje moderne pentru ca cred īn domeniu si īn Romānia.

Īn acelasi spirit au fost si comunicarile sustinute de Charles Vath the III, vicepresedinte ASM (Singapore), Augustin Schervan, director pentru Europa la ASM (Olanda), Philip Vettel, Lumileds - VETCO (Germania) Stalian Matei, VETCO South Africa (Africa de Sud) Ana Necula, director la Microelectronica S. A. si dr. ing. Sorin Axante, director la Microelectronica S.A. Acad. Mihai Draganescu a propus ca pentru īnceput o strada din Bucuresti sa fie iluminata cu ajutorul noii tehnologii. Discutiile care au urmat si la care au participat membrii ai Academiei Romane si specialisti au evidentiat ideea ca lumina LED este pentru Romānia o sansa pe care o poate valorifica īn scurt timp cu efecte dintre cele bune.