|
|||||
COMUNICAT |
Ziua de 15 ianuarie 2001, când s-a încheiat Anul
Eminescu si s-au împlinit 151 de ani de la nasterea poetului, a fost prilejul unor
manifestari stiintifice si culturale organizate de Academia Româna pentru a cinsti
memoria celui care a dat un nume stralucit dainuirii noastre.
Deschizând lucrarile sesiunii acad. Eugen Simion a subliniat ca ziua de 15 ianuarie este ziua culturii, a spiritualitatii românesti. Împreuna cu Ministerul Culturii, cu alte institutii din Iasi, Cluj, Chisinau si alte orase, Academia Româna a organizat o serie de manifestari menite sa cinsteasca memoria poetului nostru national si sa determine mai ales pe tineri, sa-i cunoasca opera. Au aparut colectia Opere fundamentale, editie bibliofila, în care primele 5 volume cuprind întreaga opera a lui Mihai Eminescu, într-un act de cuvenita restituire. Cu sprijinul Ministerului Culturii la Biblioteca Academiei Române a fost instalat un aparat de scanare digitalizata pentru manuscrisele lui Mihai Eminescu si pentru alte manuscrise vechi si de valoare aflate în patrimoniul nostru cultural. Citându-l pe Titu Maiorescu, pentru care secolul XX se afla sub auspiciile geniului eminescian, acad. Eugen Simion a afirmat ca si în secolul XXI lumea româneasca "va fi însotita de mitul protector a lui Eminescu Mitul lui Eminescu nu ar exista daca nu ar avea în spatele lui o mare poezie care are acces la metafizica, îsi asuma si exprima, în egala masura, actele fundamentale ale existentei E un romantic rasaritean aparut la confluenta mai multor culturi De aceea poezia lui se pregateste sa întâmpine omul din epoca internetului si sa-i aminteasca ca trebuie sa traiasca demn si gânditor, ca trestia pe care o invoca Pascal, paradisul si infernul existentei sale". Încheierea Anului Eminescu nu înseamna despartirea de poet fiindca ar însemna sa ne despartim de fiinta noastra cea mai profunda. Din Mesajul Domnului Ion Iliescu, presedintele României sunt demne de retinut urmatoarele idei:
Pentru acad. Razvan Theodorescu, Ministrul Culturii si Cultelor, Eminescu este un reper fundamental pentru întreaga viata culturala, cum altul este sculptorul Constantin Brâncusi, sub a carui semn sta anul 2001, când se împlinesc 125 de ani de la nastere si aceasta deoarece "singurele lucruri de pret cu care românii vin cu fruntea sus la întâlnirea cu natiunile Europei ramân cultura, spiritul, stiinta esentelor". Amintind cunoscutele versuri ale lui Marin Sorescu dupa care vine o vreme în viata, când trebuie sa tragi o linie si sa faci socoteala Ion Caramitru, fostul Ministru al Culturii, a facut o trecere în revista a împlinirilor din Anul Eminescu. Au fost amintite:
Enumerarea ar putea continua, dar mai important este ca în toate aceste împliniri, Ministerul Culturii, a colaborat cu alte institutii de cultura si în mod exemplar cu Academia Româna. Încheindu-si raportul Ion Caramitru a amintit ca prin Hotarârea de Guvern nr. 1251 în acest an se vor organiza manifestari consacrate sculptorului Constantin Brâncusi: "Faptul ca sfârsitul Anului Eminescu coincide cu începutul Anului Constantin Brâncusi este semnificativ si reinstalarea Coloanei fara sfârsit este un semn ceresc. Cea mai de pret mostenire pe care o lasa actualului Minister al Culturii si Cultelor este Anul Eminescu, ca efigie ornamentata a acestor ani care se îmbratiseaza în schimbari politice". La încheierea Anului Eminescu, acad. Stefan Augustin Doinas a facut subtile si nuantate interpretari, reusind sa convinga ca pâna si simplitatea unor poezii este semnul unei nebanuit de bogate profunzimi.
Intitulându-si comunicarea Rolul operei eminesciene în mentinerea constiintei nationale în Basarabia, poetul Valeriu Matei a subliniat, dintru început, ca subiectul tine de exprimarea si afirmarea identitatii noastre ca neam, de realizarea unui deziderat fundamental pentru neamul nostru unitatea nationala.
La încheierea lucrarilor, acad. Eugen Simion, a subliniat ca Anul Eminescu a facut sa ne regasim împreuna sub semnul geniului sau al carui principal mesaj este "sa fim nationali cu fata spre universalitate". Au participat acad. Maya Simionescu, acad. Virgil Cândea, acad. Florin Filip, acad. Andrei Tugulea, P.F. Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Emil Constantinescu, E.S. Jose Geronimo Moscardo de Souza, ambasadorul Braziliei la Bucuresti, E.S. Ahmad Farad Hosseini, ambasadorul Republicii Islamice Iran, E.S. Emil Ciobu, ambasadorul Republicii Moldova si doamna Larisa Zalevski, secretar II cu probleme de învatamânt, E.S. Valerii Keneaikin, ambasadorul Federatiei Ruse, domnul Jaques Barrat, director al Institutului Francez, consilier de cooperare si actiuni culturale pe lânga Ambasada Frantei, membri ai Academiei Române, studenti, elevi, ziaristi. * Dupa terminarea sesiunii, membrii conducerii Academiei Române, domnul Ion Iliescu, domnul Emil Constantinescu, personalitati ale vietii noastre culturale si politice au depus o coroana de flori la statuia lui Eminescu din fata Ateneului Român (imagini).
|