Home

Contact us

Agenda

Omagiu si recunostinta

Comunitatea academica l-a sarbatorit pe acad. David Davidescu, la īmplinirea a 85 de ani de viata si peste 60 de ani de activitate stiintifica, īn cadrul unei sedinte festive desfasurata īn ziua de 14 septembrie 2001, īn Aula Academiei Romāne.

Acad. David Davidescu a atins o vārsta frumoasa, pentru ca a facut si mai are proiecte de a mai face, īntelegānd care este rostul omului pe lume, a spus, īn cuvāntul sau de deschidere acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Romāne. Un impresionant numar de lucrari stiintifice īn domeniul chimiei solului, domeniu de mare actualitate, īn care distinsul sarbatorit a adus contributii de seama. Vine dintr-o lume a satului, de care  nu s-a despartit, slujind-o  cu competenta si devotament, ajungānd membru al celui mai īnalt for de stiinta si cultura al tarii. Omul David Davidescu s-a pus talentul si energia īn slujba stiintei si a reusit sa se impuna printr-un spirit rectiliniu, cumpanit, stabilizator, īntr-o lume atāt de nelinistita. Spune direct ceea ce crede limpede si linistit, respecta spiritul academic; este un om de stiinta veritabil si este un om pe care se poate conta. Īn mesajul adresat de Ion Iliescu, presedintele Romāniei, citit de prof. I. Oancea, se subliniaza: Activitatea Dvs. īndelungata, recunoscuta īn tara si strainatate, reprezinta o pledoarie autentica pentru agricultura moderna, pe concentrarea si dimensionarea optima a exploatatiilor agricole, pe o eficienta economica si sociala ridicata, pe politica mediului. Aceasta ne aminteste permanent obligatiile pe care le avem cu totii fata de agricultura si fata de satul romānesc, de locuitorii sai, fata de populatia tarii īn general, oferindu-ne o sansa reala de crestere economica  durabila si asigurare a securitatii alimentare a populatiei.

Comunicarile care au urmat, ca si mesajele transmise, īnscriindu-se īn aceasta caracterizare au īmbogatit si detaliat aceste idei, īntr-un cuvenit  omagiu  adus savantului, profesorului si omului David Davidescu, promotorul agrochimiei noastre moderne, ctitorul unei scoli stiintifice de mare viitor. Dar, ce īnseamna cei peste 60 de ani de activitate, sau cum s-a spus, pe buna dreptate, o viata pentru o idee. Dupa absolvirea ca sef de promotie, īn anul 1940 a Facultatii de agricultura a Scolii Politehnice din Bucuresti acad. David Davidescu s-a consacrat activitatii didactice si de cercetare, devenind, īn 1967, doctor īn stiinte agronomice si, un an mai tārziu, doctor docent. Este autorul primului Tratat de agrochimie din tara noastra, apreciat unanim pentru valoarea lui stiintifica. Si cu toate ca, de-a lungul anilor, a īndeplinit si importante functii de raspundere, fiind, printre altele, secretar de stat si ministru adjunct la Ministerul agriculturii, si-a  exemplar calitatea de profesor, contribuind la formarea unor specialisti care astazi se māndresc ca i-au fost discipoli. Si nu doar atāt. Convins de necesitatea modernizarii agriculturii, a īnfiintat o retea de scoli profesionale de mecanici agricoli, dupa cum a elaborat necesarul de īngrasaminte chimice care trebuiesc produse industrial pentru tara noastra si pentru export. Īn domeniul cercetarii stiintifice de specialitate a adus contributii īn probleme legate de controlul starii de fertilitate prin analiza chimica a solului si a plantelor, la controlul calitatii recoltei, īn functie de īngrasamintele administrate si de factorii de mediu, a elaborat legea ierarhizarii factorilor de vegetatie īn caz de stres  si legea autoreglarii biologice a cresterii si dezvoltarii plantelor cultivate, un sistem automatizat de cultura a plantelor de sera pe verticala īn solutii nutritive s.a. Rezultatele cercetarilor sale īnsumeaza peste 420  de lucrari aparute īn tara si peste hotare elaborate singur sau īn colaborare; dupa cum  realizarile sale au fost  la aproape 50 de īntālniri stiintifice internationale , fapt ce i-a adus recunoasterea valorii sale stiintifice si alegerea ca membru al unor prestigioase institutii de profil. Īn 1963 a fost ales membru corespondent al Academiei Romāne si īn 2990 membru titular, fiind presedinte al Sectiei de Stiinte Agricole, iar acum presedinte onorific al acesteia.

 Dupa 1990, acad. David Davidescu s-a dovedit acelasi perseverent promotor al agriculturii moderne īn noile conditii, manifestāndu-se activ prin solutiile propuse pentru restructurarea acestui important domeniu al economiei nationale. Principalele sale propuneri vizeaza, īn principal reforma proprietatii funciare, privatizarea societatilor comerciale producatoare de īngrasaminte chimice si programul ASAL de restructurare a complexelor de porci si pasari, toate riguros īntemeiate stiintific. Si aceasta deoarece, asa cum afirma, pe drept cuvānt,  Problemele dezvoltarii agriculturii si a spatiului rural romānesc sunt complexe si necesita sa fie studiate cu multa atentie, iar statul ca administrator al dezvoltarii generale pe plan economic si social, trebuie sa se implice mai mult īn elaborarea de acte juridice si guvernamentale care sa urgenteze transformarile pe care le prelimina. Sub acest aspect, cheia reusitei reformei gestionarea corecta a resurselor umane.

Desigur, activitatea bogata a unei personalitati atāt de complexe cum este acad. David Davidescu nu poate fi decāt modest creionata īn aceste cāteva rānduri. Comunicarile prezentate de acad. Valeriu Cotea, presedintele Sectiei de Stiinte Agricole a Academiei Romāne, Prof. Ion Nicolae Alecu, rectorul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Bucuresti, prof. Cristian Hera, membru corespondent al Academiei Romāne, acad. Paun Ion Otiman, prof. Ion Militiu, prof. Gheorghe Lixandru au reusit sa ofere un portret al academicianului David Davidescu a carui opera stiintifica, prin dimensiunile si valoarea sa ramāne un reper īn istoria stiintei si īnvatamāntului superior din tara noastra.          

Cu o nobila modestie, acad. David Davidescu a multumit celor care I-au omagiat subliniind ca īntotdeauna am avut īncredere īn semenii mei si īn sinceritatea acestora, motiv pentru care le-am acordat īntreaga mea apreciere si spijin. Si a facut-o chir daca nu īntotdeauna i s-a raspuns pe masura, convins ca, asa cum spune o vorba din batrāni A fi om e lucru mare; nu odata este si foarte greu, dar, cu siguranta, este cea mai demna idee, care poate calauzi pe cineva īn viata. Acad. David Davidescu a facut-o din tinerete, mostenind-o de la mama sa,  pentru a īncerca sa-i dea consistenta valorica a unei vieti ce poate fi un model de reusita. Omagiu si recunostinta aratate la acest prilej festiv au dovedit-o cum nu se poate mai bine.