Home

Contact us

Agenda

Transplantul de organe

Īn Aula Academiei Romāne s-a desfasurat, īn ziua de 12 octombrie, simpozionul cu tema Transplantul de organe, organizat de Sectia de stiinte Medicale si Sectia de Stiinte Biologice ale Academiei Romāne.

Īn deschidere, acad. Maya Simionescu, vicepresedinte al Academiei Romāne, a vorbit despre importanta stiintifica a acestei manifestari dedicate unei a doua sanse de viata. Este un domeniu īn care specialistii romāni s-au afirmat la īnaltimea performantelor mondiale. Sunt īn lume numerosi pacienti pentru care acest act chirurgical reprezinta o reala sansa de viata, dar din nefericire, numarul donatorilor este cu mult mai mic si de aici necesitatea unei constientizari a societatii, pentru ca este cel mai pretios dar care se poate face unui semen. Nu mai putin complexe sunt si problemele medicale pe care le implica transplantul de organe si cercetarea stiintifica fundamentala īsi dezvaluie aici posibilitatile sale de veni īn ajutorul specialistilor. Date recente arata ca se poate induce toleranta la transplant la animalele adulte si studiile preclinice de pāna acum sunt promitatoare.

Dr. Irinel Popescu, moderatorul simpozionului, a facut o prezentare privind conceptia de organizare a acestui simpozion, īn ideea ca transplantul de organe poate fi comparat cu un lant, ale carui verigi trebuie sa fie puternice, astfel īncāt nici unul sa nu cedeze si fiecare etapa a operatiilor necesita o minutioasa pregatire.

Comunicarile care au urmat, ca si discutiile, au avut un traseu logic, īncepānd cu prof. Dan Tulbure, care a vorbit despre Conceptul de moarte cerebrala, deosebit de important īn conditiile transplantului de la cadavre. Diagnosticul de moarte cerebrala se pune de medicii care īntālnesc frecvent aceste situatii critice - anestezisti-reanimatori, neurologi sau neurochirurgi. Probleme deosebite se pun īn legatura cu modalitatile care sa duca la cresterea numarului de organe si presupun un complex de masuri de natura etica si sociala, depasind hotarele medicinii si implicānd biserica si mas-media. De la donatorul potential la cel real este un drum lung si anevoios, la capatul caruia viata unui om poate fi prelungita.

De la problemele de terapie intensiva s-a trecut la cele proprii fiecarui gen de transplant si s-a īnceput cu transplantul de rinichi, primul efectuat cu succes. Prof. Ionel Sinescu, de la Institutul Clinic Fundeni a facut o trecere īn revista a acestui tip de operatie, care se fac cu succes si la noi. Mesajul transmis Ministerului Sanatatii si Familiei si Casei de Asigurari este cresterea fondului alocat pentru acest fel de transplant. Experienta scolii medicale de la Cluj a fost prezentata pe larg de prof. dr. Mihai Luncan īn comunicarea Alternative chirurgicale si imunologice pentru cresterea numarului de donatori renali. Dupa zece ani de experienta, bilantul arata ca supravietuirea bolnavilor este favorabil continuarii acestei operatii.

Intitulāndu-si comunicarea Transplantul hepatic - privire generala, dr. Irinel Popescu a expus pe larg problematica acestui fel de transplant, insistānd pe importanta evaluarii starii pacientului si a donatorului. Din prezentarea mai multor cazuri, cu momente dificile, s-a desprins varietatea tehnicilor folosite īn functie de diagnosticul fiecarui pacient, faptul ca reusita operatiei depinde si de controlul imunologic.

Expunerea dr. Radu Deac, ministru-seretar de stat la Ministerul Sanatatii, a fost dedicata Evolutiei si situatiei actuale a transplantului cardiac. A fost prezentata situatia mondiala si experienta specialistilor romāni, care desi la īnceput este datatoare de sperante. Dr. Serban Bradisteanu, presedintele Comitetului de Transplant al Ministerului Sanatatii a prezentat Tehnici chirurgicale īn transplantul cardiac si cardio-pulmonar cu exemplificari din experienta de la Spitalul de Urgenta.

Si cum ramāne drama decalajului dintre donatori si receptori, o speranta este data de suinele transgenice ca posibilitate reala a xenotransplantului de la animal la om, asupra careia a insistat dr. Corneliu Mateescu. Problema are un aspect de marketing si unul stiintific iar metodologia este una de inginerie genetica. Prof. dr. Ion Miclaus, prorector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara a prezentat o premiera īn biologia romāneasca- posibilitatea obtinerii unui porc transgenic pentru transplant cu structuri foarte apropiate de cele umane.

Acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Romāne, īn cuvāntul sau de īncheiere, a remarcat faptul ca acest simpozion este un bun īnceput pentru unirea eforturilor elitelor stiintifice ale tarii īn scopul elaborarii de solutii pentru problemele de sanatate ale populatiei. Īn acest sens, a facut si propunerea īnfiintarii unui institut de specialitate sub egida Academiei Romāne, unde sa se desfasoare o cercetare ultraperformanta.

Comunicarile si discutiile care au urmat si la care au participat specialisti de prestigiu au pus īn evidenta complexitatea aproape nebanuita a transplantului de organe, faptul ca presupune un imens efort de cunoastere pāna la cele mai fine detalii, talent, o experienta sinonima cu perfectionarea, o rara putere de daruire competenta si responsabila, statornic pusa sub semnul prelungirii vietii omului, reintegrarea celui suferind īn ceea ce numim, atāt de simplu, normalitate.