Home

Contact us

Agenda

Întâlniri academice România Finlanda

În ziua de 8 noiembrie 2001, în aula Academiei Române, a avut loc lansarea cartii Privire asupra istoriei Finlandei de prof. Matti Klinge, profesor la Universitatea din Helsinki.

În deschidere acad. Dan Berindei, presedintele Sectiei de Stiinte Istorice si Arheologie, a prezentat  profesorului Matti Klinge, personalitate proeminenta a istoriografiei finlandeze, europene si mondiale. Membru al mai multor institutii stiintifice de prestigiu, prof. Matti Klinge a publicat un numar impresionant de carti si studii de istorie, eseuri filosofice, care au fost traduse în limbile engleza, franceza, germana, poloneza, rusa. Între preocuparile sale se înscriu istoriei secolului XX, heraldica, probleme ale istoriei evului mediu finlandez, ale natiunii si nationalismului, istoria orasului Helsinki. Prima editie a lucrarii Privire asupra istoriei Finlandei a aparut în anul 1981, a cunoscut  mai multe editii, versiunea româna fiind una actualizata. Referindu-se la  carte, acad. Dan Berindei a apreciat ca se bazeaza pe o impresionanta eruditie si ofera cititorului o imagine a dezvoltarii milenare a finlandei si a sistemului de relatii  pe care le-a avut în zona, unde reprezenta o minoritate. Dependenti timp de mai bine de jumatate de mileniu de Suedia si din 1809 pâna în 1917 de Rusia, Finlanda a reusit sa stabileasca relatii speciale, având aproape un de parteneriat. Dupa 1917, Finlanda este un stat de sine statator, care si-a demonstrat viabilitatea si caracterul democratic în anii interbelici, rezistând eroic, în 1939, fata de agresiunea sovietica, reusind sa  obtina o pace prin care fiinta ei nu dispare, desi a suferit pierderi teritoriale. A urmat razboiul de continuitate si, în 1944, printr-o lupta de rezistenta extraordinara, negociaza armistitiul, obtinut în conditii deosebite, mai ales daca ne gândim la istoria noastra.

Multumind pentru onoarea de a-si lansa cartea în aula Academiei Române, prof. Matti Klinge a spus ca vede în aceasta un semn al bunelor relatii dintre România si Finlanda. Asezata la periferia Europei, în vecinatatea unor frontiere importante ale continentului, supusa unor multiple influente, Finlanda are o istorie framântata, împletita cu a tarilor vecine, ceea ce a facut ca la trasaturile nationale sa se adauge altele, care constituie cultura sociala si morala a Europei. În aceasta perspectiva, un posibil proiect ar pute lua în consideratie o comparatie între istoria celor doua tari. Sunt, fireste asemanari si deosebiri care permit o asemenea abordare. Una dintre asemanari este deschiderea catre o mare interioara - Marea Neagra, pentru România si cea Baltica pentru Finlanda, care a favorizat unele legaturi economice, dar a si trezit interesele rivale ale unor mari puteri - Rusia si Turcia pentru români, Suedia si Germania pentru finlandezi. Aceasta situatie a trezit lupta de rezistenta  a ambelor popoare  si de afirmare a lor într-un dialog între posibilitatile si conditiile politicii internationale. Deosebit de interesanta este si istoria mentalitatilor si ideilor atât de diferita. În dialogul dintre Est si Vest, între Nord si Sud, cunoasterea istoriei poate fi deosebit de folositoare, facilitând întelegerea si apropierea între popoare.

În încheiere, acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române, a spus ca în imaginarul colectiv al poporului nostru Finlanda este Nordul fascinant, tara renilor, a zapezilor vesnice evocate de Mihai Eminescu. Mai este tara epopeii Kalevala si a muzicii lui Sibelius. Este si tara telefonului Nokia, parte a vietii cotidiene, semnificativ pentru puterea de creatie a acestui popor mic si mai ales, un popor brav, grav, constiincios si muncitor.

Sa consemnam ca fiecare dintre participanti a primit în dar câte un exemplar din aceasta carte, prezentata în conditii grafice de exceptie.