Home

Contact us

Agenda

Victor Slavescu

În Aula Academiei Române s-a desfasurat, în ziua de 8 iunie 2001 o sesiune stiintifica dedicata împlinirii a 110 ani de la nasterea marelui economist si om politic Victor Slavescu (1891-1977), membru al Academiei Române.

Acad. Iulian Vacarel a prezentat, în deschidere, viata si opera lui Victor Slavescu, eminent economist, care a îmbinat armonios activitatea practica, didactica si de cercetare. Dupa absolvirea cursurilor liceale, Victor Slavescu a fost student la Paris, apoi la universitatile din Munchen si Halle, unde si-a luat doctoratul în stiinte economice. A participat la luptele din primul razboi mondial si dupa aceasta a ocupat diferite functii, ajungând ministru de finante, în anii 1934 si 1935 si ministru al Înzestrarii Armatei. A fost profesor la Academia de Înalte Studii Comerciale si Industriale din Bucuresti, predând cele mai importante discipline economice si devenind profesor titular la Catedra de Moneda - Credit - Schimb si Tehnica Bancara. Preocuparile sale în domeniul economiei s-au concretizat într-un numar impresionat de lucrari consacrate diferitor institutii bancare românesti, structurii si evolutiei lor, din care amintim Bancile comerciale mici din România; Banca Generala Româna si razboiul national, Politica bancara a României 1880-1924; Istoricul Bancii Nationale a României; Politica bancara a României si depresiunea economica mondiala. A mai publicat si un mare numar de studii de istorie a gândirii economice nationale. A fost primit ca membru corespondent al Academiei Române în anul 1936 si membru titular în 1939. Un an mai târziu îsi sustine discursul de receptie despre Viata Si opera lui Dionisie Pop Martian, unul dintre cei mai straluciti înaintasi ai stiintelor economice românesti, fata de a carui opera atât de cuprinzatoare si strabatuta cu atâta iubire de tara ma închin cu respect si admiratie. În raspunsul sau, acad. Andrei Radulescu, elogiind personalitatea lui Victor Slavescu subliniaza ca primirea în Academia Româna se datoreste aprecierii meritelor dovedite printr-o activitate bogata si temeinica. În 1948 a fost exclus din Academia Româna si repus în drepturi ca membru titular post-mortem în 1990. În timpul în care a fost marginalizat a desfasurat o bogata activitate de cercetare, a scris un numar impresionant de lucrari, multe din acestea asteptând înca sa vada lumina tiparului.

Comunicarile sustinute în continuare au completat imaginea marelui savant, reliefând îndeosebi ideile care si azi sunt viabile. Astfel, prof. dr. Mugur Isarescu, membru corespondent al Academiei Române a prezentat comunicarea Sistemul bancar românesc în viziunea profesorului Victor Slavescu; prof. dr. Paul Bran Victor Slavescu- profesor si specialist în economie; prof. dr. Victor Axenciuc- Victor Slavescu- istoric al gândirii economice; dr. Stefan Ragalie- Victor Slavescu- ultimii ani de viata. Acad. Costin C. Kiritescu a facut o emotionanta evocare a vietii celui lui Victor Slavescu, care si-a înscris numele cu demnitate în istoria gândirii economice românesti.

Au participat acad. Virgil Cândea, acad. Florin Filip, vicepresedinti ai Academiei Române, membri ai Academiei Române, cadre didactice universitare, specialisti, cercetatori, care au tinut sa aduca un cuvenit omagiu lui Victor Slavescu. Poate a venit timpul ca întreaga sa opera, sau cel putin o parte a ei, sa fie publicate pentru a fi cunoscuta si studiata.