Home

Contact us

Agenda

COMUNICAT (program)

Īn Aula Academiei Romāne s-a desfasurat, īn ziua de 7 martie 2001, simpozionul cu tema Tudor Tanasescu si scoala romāneasca de electronica, prilejuit de īmplinirea a 100 de ani de la nasterea profesorului, organizat de Sectia de Stiinta si Tehnologia Informatiei, Comitetul Romān pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii (CRIFST) īn colaborare cu Facultatea de Electronica si Telecomunicatii a Universitatii Politehnica Bucuresti, Catedra de dispozitive, circuite si aparate electronice.

Acad. Mihai Draganescu, presedintele Sectiei, care a condus lucrarile, a facut īn deschidere, o ampla prezentare a vietii si operei stiintifice a omului de stiinta si profesorului Tudor Tanasescu (1901- 1961), īntemeietorul recunoscut al scolii romānesti de electronica, prin deschiderea unor cāmpuri noi de activitate īn domeniul electronicii īn domeniul electronicii īn tara noastra, prin activitatea de management al cercetarii pe care putin oameni de stiinta īl reusesc Nascut la 2 martie 1901, īn Bucuresti, Tudor Tanasescu, a urmat cursurile Scolii Politehnice din Bucuresti si le-a continuat la Colegiul Marconi din Anglia. Īn 1940 si-a luat doctoratul cu teza Conditiile de lucru ale radioamplificatoarelor modulate. Asistent, conferentiar, profesor si sef al Catedrei de Electronica la Institutul Politehnic din Bucuresti, Tudor Tanasescu a desfasurat o bogata activitate didactica si stiintifica, reusind o serie de premiere stiintifice si tehnice, contribuind la formarea unui īnvatamānt politehnic pentru radiotelecomunicatii, la dezvoltarea radiodifuziunii, legāndu-si numele de īnceputurile industriei noastre electronice. Īntre 1957- 1959 a fost la Institutul Unificat de Cercetari Nucleare de la Dubna. Contributiile sale stiintifice sunt cuprinse īn mai multe lucrari din care amintim Asupra solutionarii tehnice a problemei radiodifuziunii īn Romānia (1940); Combaterea perturbarilor radiofonice(1940) Circuite electronice(1952); Tuburi si circuite electronice(1955-1957); Introducere īn electronica industriala (1959). A fost ales membru corespondent al Academiei īn anul 1952.Īncepānd din anul 1990, un premiu al Academiei Romāne poarta numele Tudor Tanasescu.

Despre contributiile stiintifice ale lui Tudor Tanasescu, despre calitatile de profesor, creator de scoala stiintifica au vorbit prof.Adrian Rusu, membru corespondent al Academiei Romāne, Prof. Marin Dragulinescu, decanul Facultatii de Electronica si Telecomunicatii (UPB), prof. Vasile Catuneanu, prof. Marius Guran, prof.Marius Petrascu, dr. Nicolae Vālcov, prof. Gh. Brezeanu, dr. Marin Badila, prof. Mircea Bodea si prof. Mircea Petrescu.

Au participat acad. Florin Filip, vicepresedinte al Academiei Romāne, membri ai Academiei Romāne, cadre universitare, fosti si colaboratori, care astfel au adus un cuvenit omagiu Savantului- Profesorului si Omului Tudor Tanasescu., un model de personalitate intrat īn istoria stiintei si īnca viu īn memoria celor care odinioara i-au fost studenti, pentru ca, scoala īntemeiata de el este si a unei moralitati superioare. Fapt cu atāt mai important cu cāt, cum spunea acad. Mihai Draganescu, īn societatea viitorului, care va fi si una a cunoasterii si a constiintei, valorile morale vor avea un rol esential.