Home

Contact us

Agenda

Inaugurarea noului edificiu al Bibliotecii Academiei Române

În ziua de 5 decembrie 2001 a avut loc ceremonia de inaugurare a noului edificiu al Bibliotecii Academiei Române.

Ceremonia a început în Sala de Prezidiu a Academiei Române, unde acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române, a înmânat Diploma Meritul Academic domnului Adrian Nastase, prim-ministru Guvernului României, pentru activitatea sa în domeniul stiintelor juridice, de om politic si sprijinul acordat pentru terminarea lucrarilor noii cladiri a Bibliotecii Academiei Române.

Acad. Eugen Simion, domnul Ion Iliescu si domnul Adrian Nastase au dezvelit o placa inaugurala, marturie a acestui moment ce deschide o noua pagina în cronica acestei institutii nationale.

A urmat vizitarea unei expozitii cu piese reprezentative pentru valoarea de tezaur a Bibliotecii – documente istorice, manuscrise ale unor mari personalitati ale culturii noastre, tablouri, stampe, desene, harti.

În alocutiunea de deschidere din amfiteatrul care va purta numele lui Ion Heliade Radulescu, fost presedinte al Academiei Române, acad. Eugen Simion a prezentat noul edificiu a carui suprafata este de aproximativ 16.000 mp, din care 10.450 mp sunt destinati cartilor si altor bunuri ale Bibliotecii. Împreuna cu spatiul deja existent, suprafata este de 26.385 mp în care sunt gazduite aproape 11 milioane de piese din patrimoniu nostru cultural, aproape toate cartile românesti care au fost tiparite începând cu 1508 si pâna în 2000; toate documentele care definesc identitatea noastra istorica si culturala. Este o institutie care se identifica cu spiritualitatea româneasca.

Pentru Gabriel Strempel, membru de onoare al Academiei Române, directorul general al Bibliotecii Academiei Române, aceasta institutie este cel mai important centru de informare si documentare al neamului, prin colectiile adunate de o mâna de entuziasti, grupati în jurul lui Ion Bianu. Amintind de momente din trecutul acestui asezamânt, s-a ajuns la zi pentru a elogia pe acad. Eugen Simion, care a obtinut fondurile necesare accelerarii lucrarilor si a urmarit cu o tenacitate surprinzatoare pentru un om de litere toate etapele finisarii si acum, iata-ne, sarbatorim inaugurarea Panteonului cartii românesti…Sa pastram cu grija patrimoniul neamului adunat de înaintasi, caci numai pe baza lui poate fi scrisa istoria nationala si sa nu-I uitam pe cei care s-au ostenit, de-a lungul vremii, pentru ridicarea prestigiului institutiei noastre.

Dupa ce a facut un istoric al Academiei Române si al Bibliotecii, domnul Ion Iliescu a  afirmat ca Bine cotata în lume prin personalitatile sale de marca din tara si din diaspora, Academia Româna asigura o stralucita carte de vizita culturii nationale. Modernizarea si informatizarea Bibliotecii Academiei o readuc în elita mondiala a domeniului. Investitia a fost salutara. Cultura ramâne moneda forte a României. Pasaportul spre eternitate a unui popor este asigurat de limba si spiritualitatea lui. Pentru tinerele generatii, Biblioteca Academiei Române înseamna o necesara punte între trecut si viitor. Nu trunchiul copacului, ci radacinile dau rod coroanei.

Din alocutiunea domnului Adrian Nastase consemnam ideea ca e datoria noastra sa nu ne mai legitimam exclusiv cu nume cunoscute ca Ionescu si Cioran, cu ceea ce a însemnat avangarda secolului XX si sa relansam o noua avangarda la care ceilalti sa se poata raporta…Ma bucur ca Academia Româna stie foarte bine ce are de facut, ce are de cerut de la societate si, în acelasi timp, sa ofere foarte mult. Întelegem rolul Academiei si o vom sprijini în toate proiectele majore avansate.

Înscriindu-se traditiei, acad. Eugen Simion a donat Bibliotecii un exemplar din editia jubiliara a Bibliei de la Blaj, pregatita de Institutul de Istorie de la Cluj si daruita Sanctitatii Sale Papa Ioan paul al II-lea, care cu acest prilej a acceptat sa fie membru de onoare al Academiei Române, si un exemplar din albumul Cioran Nicodim.

În încheiere, acad. Eugen Simion a conferit Diploma Distinctia Culturala unor specialisti care au contribuit la efectuarea lucrarilor.