Home

Contact us

Agenda

România, Franta si Europa

În seria manifestarilor desfasurate sub genericul Întâlniri academice, E.S. Pierre Menat, ambasadorul Frantei la Bucuresti, a sustinut în ziua de 5 iunie 2001, în Aula Academiei Române, conferinta cu tema România, Franta si Europa.

Acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române, a facut o prezentare a acestor manifestari la care au fost invitati sa conferentieze personalitati de prestigiu ale culturii si stiintei internationale.

Exprimându-si recunostinta de a fi oaspetele Academiei Române, E.S. Pierre Menat si-a construit demersul cronologic si logic, începând cu o incursiune în istoria relatiilor franco-române, tari pe care distantele le-au apropiat si unit în temeiul comun al latinitatii. În prezent, când România candideaza la intrarea în uniunea Europeana îsi are în Franta un aliat activ. Problema integrarii este foarte complexa si a fost analizata punctual pe principii si criterii, în dimensiunile ei politice, economice, sociale si culturale. În ideea ca Europa unita va fi pe principiile federalizarii, nu ale centralizarii, este de retinut ca aceasta forma de integrare permite pastrarea identitatii etnice si culturale ale fiecarei tari. Spiritul european este unul al diversitatii. Exista acum numeroase probleme, sunt multe dificultati în procesul de reforma al societatii noastre, însa mesajul este unul încurajator pentru constructia viitoarei Europe la care România sa participe împreuna cu celelalte tari.

Au participat acad. Viorel Barbu, vicepresedinte al Academiei Române, membri ai Academiei Române, personalitati ale vietii noastre culturale, stiintifice si politice.