Home

Contact us

Agenda

Discurs de receptie

În Aula Academiei Române a avut loc, în ziua de 4 iunie 2001, ceremonia de prezentare a discursului de receptie a profesorului Christian de Duve - Belgia, membru de onoare al Academiei Române, ales în aceasta calitate în adunarea generala din 21 octombrie 1999.

Acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române, a prezentat personalitatea profesorului Christian de Duve, prestigios om de stiinta, laureat al Premiului Nobel pentru medicina în anul 1974, împreuna cu Albert Claude si George Emil Palade. Acad. Eugen Simion a înmânat însemnele academice - diploma, carnetul de membru, insigna si i-a daruit lucrarea Academia Româna -2000, Anuarul Academiei Român si o placheta cu efigia Academiei Române.

Multumind pentru onoarea de a fi ales membru de onoare al Academiei Române, prof. Christian de Duve evocat relatiile de prietenie cu George Emil Palade, cu acad. Maya Simionescu si cu regretatul Nicolae Simionescu. În continuare, Domnia Sa a prezentat discursul de receptie cu tema Limitele originii si evolutiei vietii, o fantastica aventura a vietii de la începuturile ei moleculare si pâna la om, o temeinic argumentata conceptie stiintifica pe care am asez-o sub aforismul Viata este un imperativ cosmic, un fenomen natural, explicabil din punct de vedere stiintific. În linii generale este o conceptie determinista întemeiata pe ideea ca toate moleculele se origineaza într-o molecula ancenstrala de unde a început si s-a desfasurat în timp un proces de evolutie pe verticala spre complexitate si unul pe orizontala spre diversitate. Argumentele folosite au fost cu prioritate din chimie, radioastronomie, chimie cosmica. Si daca se apreciaza ca pamântul a aparut în urma cu 4,55 miliarde ani, conditiile de viata au aparut treptat iar primele ei forme se pot detecta acum 4 miliarde de ani. Este o viziune antropocentrica si poate fi înfatisata sub forma unui arbore genealogic cu aparitia unor bifurcatii în functie de mediul habital si mutatii care se stabilizeaza un timp pentru a ajunge, în cele din urma la om. Acest arbore al vietii are înfatisarea unui cedru, în vârful caruia se situiaza omul. În aceste conditii, se poate aprecia ca foarte probabil exista conditii de viata si pe alte planete. Si cum viata nu este un accident, evolutia va continua iar omul este investit cu o responsabilitate cosmica pentru viitorul pe care îl va concepe si împlini cu inteligenta, imaginatie si mai ales întelepciune.

Traditionalul Laudatio a fost rostit de acad. Maya Simionescu, vicepresedinte al Academiei Române, care a amintit ca revolutia biologica a început odata cu redescoperirea celulei si aparitia biologiei celulare, disciplina stiintifica la care prof. Chr de Duve are o valoroasa contributie. Absolvind medicina în 1941, Chr, de Duve obtine si o licenta în stiinte chimice si e preocupat de mecanismul de actiune al insulinei, scriind, în 1945, lucrarea Glucoza, insulina si diabet, apoi numeroase articole. Îsi continua cercetarile la Universitatea Rockeffeler din New York, unde, în 1962, este numit profesor si formeaza un grup de cercetatori; în 1970 fondeaza Institutul International de Patologie celulara si moleculara ce astazi îi poarta numele si care îsi concentreaza studiile fundamentale pe aplicatiile descoperirilor din biologia celulara în patologie. În semn de pretuire a meritelor stiintifice este ales membru al mai multor academii, institute stiintifice si I s-au conferit un impresionant numar de distinctii si medalii. În 1995 a publicat cartea Vital dust-Life as cosmic imperativ, în paginile careia face o incursiune stiintifica de la aparitia primei biomolecule pâna la crierul uman, pentru a ajunge la concluzia ca universul cuprinde aceste vital dust –pulberea vietii care pot genera viata oriunde sunt conditii adecvate. Este conceptia prezentata si în discursul de receptie. Prof. Chr de Duve a venit în tara noastra în 1979, când s-a înfiintat Institutul de biologie si patologie celulara, care astazi poarta numele Nicolae Simionescu. A vorbit atunci si despre bucuria de a face stiinta ca un crez de viata, ilustrat de întreaga sa activitate intrata în istoria stiintei.

Au participat acad. Florin Filip, acad. Viorel Barbu, vicepresedinti ai Academiei Române, acad. Andrei Tugulea, secretar general al Academiei Române, membri ai Academiei Române, specialisti, cercetatori.