Home

Contact us

Agenda

150 DE ANI DE LA NASTEREA LUI
SPIRU HARET

Matematician, sociolog, pedagog, om politic

La împlinirea a 150 de ani de la nasterea lui Spiru Haret, în Aula Academiei Române s-a desfasurat o sesiune jubilara, organizata de Sectia de Stiinte Matematice a Academiei Române.

Acad. Romulus Cristescu, presedintele Sectiei, moderatorul lucrarilor, în cuvântul introductiv a facut un portret al lui Spiru Haret ca una dintre personalitatile marcante ale culturii românesti.

Acad. Radu Voinea a înfatisat pe larg viata si opera lui Spiru Haret, subliniind contributiile lui stiintifice si valoarea activitatii de creator al scolii nationale si nu o scoala a elitelor, deci o scoala a tuturor copiilor tarii, în care o atentie deosebita sa fie data studiului limbii si literaturii române, istoriei si geografiei tarii, cu un cuvânt educatiei patriotice. Printre altele datorita lui s-a înfiintat Casa Scoalelor si a aparut Revista generala a învatamântului. În 1910 a aparut la Bucuresti si Paris Mecanica sociala lucrare de pionierat în sociologia europeana, în care propunea folosirea rationamentului matematic în cercetarile vietii sociale. Pentru Solomon Marcus, membru corespondent al Academiei Române, Spiru Haret face parte din generatia întemeietorilor, care si-a sacrificat o parte din cariera stiintifica pentru a pune bazele învatamântului si cercetarii. În Mecanica Sociala a propus o metafora cognitiva si o modelare cognitiva si originalitatea lucrarii consta în exercitiul intelectual pe care îl propune, placerea ludica de a urmari aventurile transferurilor posibile dinspre mecanica( si în primul rând mecanica cereasca) spre domeniul social. De aici au fost subliniate semnificatiile actuale ale unor cupluri de actiuni care nu se pot activa decât una pe seama alteia. În orizonturile deschise de Spiru Haret în mecanica cereasca si cosmogoniei aveau sa se afirme Gogu Constantinescu, Constantin Popovici, Victor Vâlcovici ai mai aproape de noi Octav Onicescu s.a. A fost primul dintre matematicienii români care a convins ca matematica poate fi un mod de a vedea lumea. Caracterizând într-un singur cuvânt personalitatea sa, acesta ar fi impact, un act de curaj, propriu celor care cred în mesajul pe care vor sa-l transmita lumii. Prof. Vasile Preda l-a prezentat pe Spiru Haret ca profesor la Facultatea de stiinte a Universitatii din Bucuresti, cu un accent special pe necesitatea cercetarii stiintifice împreuna cu procesul educativ propriu – zis. Urmatoarele comunicari sustinute de Prof. dr. Ieronim Mihaila, dr. Vasile Mioc, dr. Magda Stavinschi, prof. Dr. Florin Diacu si prof. dr. Tudor Ratiu au fost consacrate contributiilor stiintifice ale lui Spiru Haret privind stabilitatea sistemului solar, a sistemului planetar si în mecanica cereasca.

Un adevarat model de savant ce si-a înteles rostul în societate, Spiru Haret este, cum s-a spus, un ideal greu de atins si nu putem încheia fara o întrebare care ramâne deschisa: Daca, printr-o minune dumnezeiasca, Spiru Haret ar învia câti dintre contemporani ar trebui sa roseasca? Poate de aceea referirile la contemporaneitate au fost în parte amare, în parte marturisind datoria de a fi demni de marii nostri înaintasi între care Spiru Haret ramâne ca unul dintre cei mai reprezentativi pentru înalta prestanta stiintifica si moralitatea exemplara, proprii spiritelor superioare.