Home

Contact us

Agenda

Pamāntul - suport al vietii

Aula Academiei Romāne a gazduit īn ziua de 3 octombrie 2001 dezbaterea nationala cu tema Folosirea rationala si conservarea solurilor romānesti, organizata de Comisia pentru protectia solului a Sectiei de Stiinte agricole si silvice a Academiei Romāne, sub īnaltul patronaj al presedintelui Romāniei, Ion Iliescu.

Acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Romāne, īn cuvāntul de deschidere, pornind de la paradoxul ca avem o tara bogata, cu pamānt bun si cu toate acestea Romānia este o tara saraca, subliniind ca se asteapta raspuns de la specialisti la īntrebarile De ce? Ce este de facut? Se poate trai azi din agricultura? Mai vrea un tānar sa ramāna la tara? Descurajant este si faptul ca sunt din ce mai putini studenti de la sate. Solutiile propuse de specialisti nu sunt suficiente si este necesara o politica īnteleapta pentru a relansa agricultura. Academia Romāna īsi propune sa elaboreze proiecte de interes national, cum s-a facut īn alte domenii, pentru a veni īn īntāmpinarea acestei cerinte esentiale a societatii romānesti.

Acad. David Davidescu a prezentat  unele probleme ale agriculturii si cercetarii stiintifice agricole romānesti, o analiza riguroasa, la zi, a starii agriculturii din tara noastra, a cauzelor care au determinat-o si posibile solutii de redresare a acestui important domeniu al economiei romānesti īn perspectiva aderarii la UE. Īn principal a fost ilustrata ideea ca Agricultura nu este doar o ramura de productie de bunuri pentru alimentatie si industrie usoara, ci este īn acelasi timp un mod de viata, o entitate sociala, economica, culturala si administrativa.

Ion Iliescu, presedintele Romāniei a sustinut comunicarea cu tema Probleme globale privind conservarea solului, o ampla trecere īn revista a problemelor cu care se confrunta  agricultura romāneasca īn prezent si contributia pe care o poate aduce cercetarea stiintifica. Pamāntul este un suport al vietii si daca acest suport este degradat si nu e protejat, toata civilizatia este īn pericol. De aici importanta abordarii īn forumul academic si cu participarea oamenilor de stiinta si cercetatorilor din toata tara pentru a salva aceasta bogatie naturala. Protectia solului trebuie sa fie o politica nationala si aici trebuie sa fie o politica nationala, o gāndire coerenta si o actiune conjugata indiferent de forma de proprietate. Nu forma de proprietate conteaza, ci conceptia de folosire a acestui patrimoniu. Ne aflam īn fata unei situatii grele. Dupa o prezentare a acestei situatii īngrijoratoare cu efectele grave  a convins ca modernizarea a potentialului agricol al tarii trebuie sa constituie un obiectiv major pentru a sti cum sa actionam pentru a asigura valorificarea superioara a solului din tara noastra…Pe scara globala se pune problema privind balanta productie agricola - piata si pentru tarile care au potential agricol, cea mai sigura piata este piata agricola si agro-alimentara. Romānia poate deveni un mare producator si un mare exportator de produse agro-alimentare. Din aceasta perspectiva, finalizarea acestei dezbateri poate fi elaborarea unei strategii nationale pe termen mediu si lung de redresare a agriculturii si de modernizare a satului romānesc.

Īn comunicarile care au urmat au fost aprofundate aceste idei, s-a facut o analiza a starii solului īn tara noastra, au fost evidentiate cauzele si prezentate solutii reale de conservare a actualului potential agricol.

Astfel, au prezentat comunicari Cristian Hera, membru corespondent al Academiei Romāne - Fertilitatea solului, baza a dezvoltarii durabile si performante a agriculturii Romāniei; acad. Mircea Motoc - Probleme actuale ale protectiei solului; S. Udrescu, presedintele Societatii Nationale Romāne de Stiinta Solului, - Resursele de sol din Romānia ; M. Dumitru, directorul Institutului de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie - Procese de poluare a solului din Romānia – prezent si viitor; V. Giurgiu, membru corespondent al academiei Romāne, - Gestionarea durabila a ecosistemelor forestiere, mijloc pentru conservarea solurilor si acad. P.I. Otiman - Folosirea optima a fondului funciar īn exploatatiile agricole din Romānia, īn cadrul procesului de aderare la UE.

Lucrarile acestei manifestari stiintifice au aratat, īnca odata, ca oamenii de stiinta si cercetatorii cunosc foarte bine actuala stare a pamāntului, au solutii concrete pentru ameliorarea si conservarea sanatatii solului si ca este necesara o vointa politica pentru ca, aplicāndu-le, sa se poata practica o agricultura durabila si performanta.