Home

Contact us

Agenda

COMUNICAT

La împlinirea vârstei de 100 de ani acad. Ion Bancila a fost sarbatorit de comunitatea stiintifica în cadrul unei sedinte aniversare, desfasurata în ziua de 2 februarie 2001, în Aula Academiei Române si organizata de Sectia de stiinte Geonomice a Academiei Române.

În cuvântul omagial, acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române, a vorbit despre personalitatea distinsului geolog Ion Bancila ca despre un model intelectual. Amintind de recent aparutele memorii Arc peste timpuri, acad. Eugen Simion a marturisit ca a retinut trei aspecte definitorii pentru savantul si omul Ion Bancila: iubirea pentru lumea în care s-a nascut, lumea satului, pentru familie; devotamentul pentru munca si iubirea pentru fratele sau, filosoful Vasile Bancila.

Acad. Mircea Sandulescu, presedintele Sectiei de stiinte geonomice, a rostit un emotionant laudatio în care au fost amintite principalele contributii stiintifice ale omului de stiinta Ion Bancila. Nascut la 2 februarie 1901, la Scortarul Nou jud. Braila, acad. Ion Bancila a urmat cursurile universitare la Facultatea de Stiinte din Bucuresti, devenind doctor în geologie cu teza Geologia masivului Haghimas – Ciuc. Si-a început cariera universitara la Universitatea din Bucuresti si în 1946 a dat concurs pentru ocuparea postului de profesor la catedra de geologie de la Universitatea Iasi, concurs nevalidat din motive politice. Activitatea de cercetare a început în 1927 si s-a desfasurat în Carpatii Orientali, publicând lucrari, dintre care Geologia Carpatilor Orientali este de referinta în tara si peste hotare. În domeniul geologiei aplicate, are contributii la fundamentarea studiilor geologice privind conditiile de amplasare, fundare si executie a unor mari baraje si acumulari de ape de la Bicaz pâna la Portile de Fier 1 si 2. Ajuns aici, acad. Mircea Sandulescu a propus ca Barajul de la Bicaz sa poarte numele Ion Bancila. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în 1990, titularizat în 1991, iar în 1992 a sustinut discursul de receptie cu tema Consideratii asupra geotectonicii regiunilor carpatine.

În mesajul transmis de domnul Ion Iliescu, Presedintele României, sunt exprimate respectul si admiratia pentru savantul si omul Ion Bancila, ale carui contributii stiintifice împreuna cu calitatile umane se constituie într-un model de personalitate.

Acad. Ion Bancila i-a fost conferit Ordinul Serviciul Credincios în Rang de Mare Cruce, acordat cu prilejul zilei nationale a României de catre Presedintele de atunci, prof. Emil Constantinescu.

Mesajul rostit de prof. Ecaterina Andronescu, Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii, a fost un emotionant omagiu pentru acest patriarh al stiintei românesti.

Aceleasi sentimente de respect si recunostinta s-au regasit în mesajele transmise de Institutul Geologic al României, Institutul de Geodinamica Sabba S. Stefanescu si Institutul de Geografie ale Academiei Române, de Facultatea de Geologie si geofizica Bucuresti, Facultatea de Geologie si Geografie Iasi, PETROM, GEOTEC si ISPH si S.C. “Prospectiuni” S.A.

Domnul Ion Lungu, primarul orasului Braila, care l-a ales cetatean de onoare, dând expresie admiratiei si respectului pentru savantul si omul Ion Bancila a anuntat ca o strada si o scoala din acest oras de pe Dunare îi va purta numele.

În cuvântul de multumire al acad. Ion Bancila, rostit de domnul Serban Dragomirescu am recunoscut în esenta calitatile intelectuale si morale ale celui sarbatorit. Si cum, marturiseste ca în tinerete nu a avut model toti cei care au avut privilegiu de a-l cunoaste îl considera un adevarat model viu de daruire, dârzenie, generozitate; un adevarat model de demnitate intelectuala.

Au participat acad. Maya Simionescu, acad. Virgil Cândea, acad. Florin Filip, vicepresedinti ai Academiei Române, acad. Andrei Tugulea, secretar general al Academiei Române, membri ai Academiei Române, specialisti, cercetatori, conferind acestui adevarat eveniment o cuvenita solemnitate.