Home

Contact us

Agenda

COMUNICAT

 

În Aula Academiei Române a avut loc, în ziua de 11 decembrie 2000, sesiunea jubiliara Institutul de Biologie-40 de ani de la înfiintare, organizat de Institutul de Biologie al Academiei Române.

Acad. Gheorghe Zarnea, presedintele Sectiei de biologie al Academiei Române, în alocutiunea sa de deschidere, a felicitat cercetatorii si a rememorat pagini din istoria acestui centru de cercetare academica, amintind de evenimente dramatice, când institutul a fost la un pas de dezintegrare si când interventia acad. Ion Ursu a reusit sa-l salveze. Astazi, institutul s-a schimbat si realizarile obtinute l-au consacrat pe plan national si mondial. În încheiere, domnia-sa a multumit tuturor cercetatorilor urându-le multi ani si multe succese.

Acad. Maya Simionescu, vicepresedinte al Academiei Române, a felicitat Institutul din partea conducerii Academiei Române si si-a exprimat recunostinta fata de profesorii care au creat scoala româneasca de biologie, multumind în mod special acad. Nicolae Botnariuc si acad. Gheorghe Zarnea, care a condus Institutul în vremuri dificile.

Prof. dr. Marin Falca, directorul Institutului de Biologie, în comunicarea sa a afirmat ca Institutul, înfiintat la 10 decembrie 1960, prin H.C.M. nr. 1808, a reprezentat prima structura de cercetare din tara noastra, în acceptiune legislativa. Cercetari biologice au existat însa înca din 1948 când au fost înfiintate colectivele de flora si fauna ale României, fiziologie vegetala si ecologie animala. Lor li s-au adaugat colectivele de ecologie vegetala, genetica animala, limnologie, oceanologie si fiziologie animala. În 1957 s-a înfiintat Centrul de Cercetari Biologice si în 1960 Institutul de Biologie Traian Savulescu. În 1970 a avut loc prima dislocare de cercetatori si transferarea lor în reteaua silvica si agricola. Din 1990 Institutul a revenit în reteaua academica si aici se întreprind cercetari în citobiologie, genetica plantelor, microbiologie, ecologie si protectia mediului, ecofiziologie animala, morfologie animala experimentala, taxonomie animala si vegetala. Rezultatele cercetarilor au fost publicate în lucrari stiintifice de referinta, pe plan national si international; cercetatorii au participat la numeroase manifestari stiintifice în tara si peste hotare, sunt integrati în programe de cercetare nationala si internationala. În încheiere, Domnia sa a subliniat ca dezvoltarea Institului depinde, în primul rând, de efortul comun, al cercetatorilor tineri, care trebuie sa arda la flacara cunoasterii si al celor vârstnici, care trebuie sa mentina aprinsa aceasta flacara.

În continuare, au fost înmânate diplome unor cercetatori si Institute de cercetare. Dintre ei amintim acad. Maya Simionescu, acad. Gheorghe Zarnea, acad. Nicolae Botnariuc, acad. Petre Banarescu, prof.dr.doc. Mihai Serban, membru corespondent al Academiei Române, dr. doc. Gheorghe Burlacu, dr. Georgeta Fabian, dr. Cecilia Motas, dr. Ioan Lazar, dr. Gheorghe Brezeanu, dr. Mircea Oltean. Au fost decernate diplome Institutului de Biologie si Patologie Celulara Nicolae Simionescu, Institutelor de Cercetari Biologice de la Cluj-Napoca si Iasi, Institutului de Biochimie Bucuresti, Institutului de Speologie Emil Racovita, Muzeului Judetean Arges Pitesti, Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa si Facultatii de Biologie Bucuresti.

Au fost rostite mesaje de salut din partea Institutelor de Cercetari Biologice din Cluj-Napoca si Iasi. Dr. Lucia Dumitru, director adj. stiintific al Institutului de Biologie, a prezentat comunicarea Realizari si perspective ale cercetarii în Institutul de Biologie iar dr. Elena Enache, secretar stiintific a vorbit despre legaturile Institutului de Biologie cu comunitatea stiintifica internationala.

În partea doua au fost prezentate lucrari sub forma de postere ale Centrelor de Ecologie si Conservarea Naturii, Centrul de Biosistematica, Centrul de Microbiologie, Centrul de Citobiologie si Genetica a Plantelor si Centrul de Morfologie Animala.

Au participat membri ai Academiei Române, specialisti, cercetatori.