Home

Contact us

Agenda

COMUNICAT

 

În ziua de 8 decembrie 2000, a fost inaugurata cladirea centrala a Bibliotecii Academiei Române si s-a pus în functiune un aparat performant de scanare si digitalizare a manuscriselor vechi.

Acad. Eugen Simion, Presedintele Academiei Române, a marcat festivitatea momentului subliniind faptul ca noua cladire, destinata depozitarii, va acoperi tot fondul de carte existent. Extinderea Bibliotecii Academiei Române a început în anul 1992, cu finantare de la BNR si pâna în 1998 s-a primit suma de 27,7 miliarde lei. Cu o suma considerabila primita anul trecut a fost posibila terminarea lucrarilor pâna la acest stadiu. Acad. Eugen Simion a multumit domnului Mugur Isarescu, Prim-Ministru al Guvernului, si tuturor celor care au contribuit la desfasurarea lucrarilor, anuntând ca anul viitor va fi gata întregul edificiu nou. În încheiere, Presedintele Academiei Române, parafrazând niste cuvinte celebre, a spus ca Academia Româna nu este a mea, nu este a nimanui; Academia Româna este a statului român, a natiunii române si trebuie sprijinita, fiind una dintre institutiile ei fundamentale. Vivat Academia.

Acad. Eugen Simion si Mugur Isarescu au dezvelit o placa pe care este scris: Astazi 8 decembrie 2000 a fost inaugurat noul asezamânt al Bibliotecii Academiei Române, în prezenta presedintelui Academiei Române, Eugen Simion. Edificiul a fost ridicat cu sprijinul financiar al BNR si al Guvernului României, Guvernator, Prim-Ministru, Mugur Isarescu.

Vorbind despre aparatul de scanare si digitalizare a manuscriselor vechi, Ion Caramitru, Ministrul Culturii, a subliniat ca acest eveniment încheie sirul celor înscrise în Anul Eminescu si va permite împlinirea unui ideal mai vechi a intelectualilor români – acela de a avea acces la manuscrisele lui Eminescu, facsimilate. E vorba de un aparat de facsimilare digitalizata facut printr-o comanda speciala. Achizitionarea lui a fost posibila datorita domnului Mugur Isarescu în calitatea sa de presedinte al Comitetului interministerial de programe pentru anul Eminescu.

scanner_bar.JPG (12030 bytes)   scanner_bar_m1.JPG (17661 bytes)

Domnul Ovidiu Rasanu, director la Graf Cad, a facut o demonstratie pe unul dintre manuscrisele poemului eminescian Luceafarul.

   scanner_bar_c.JPG (20759 bytes)      

Prof. univ. Emil Constantinescu, Presedintele României, a felicitat pe toti cei care au participat la realizarea acestui proiect, a Biblioteca Academiei Române fiind un adevarat templu al cartii.

Pentru senatorul Ion Iliescu Biblioteca Academiei Române este un tezaur de memorie nationala. Dupa ce a felicitat pe toti cei care au contribuit la aceasta realizare, domnia-sa a spus ca aceasta este un prim pas, urmat de dotarea si informatizarea Bibliotecii, pentru a o aduce la nivelul bibliotecilor moderne.

În cuvântul sau, Mugur Isarescu a marturisit ca aceasta zi este importanta pentru Academia Româna si pentru tara, aratând ca se poate ca dincolo de necazuri, putem avea grija de viitor. Apoi a multumit tuturor celor care au sustinut acest proces, în mod special academicianului Eugen Simion. Adevarat tezaur al României, Biblioteca Academiei Române este a generatiilor viitoare si de acum înainte oamenii vor putea veni ca într-un sanctuar al culturii românesti.

Au participat acad. Maya Simionescu, acad. Viorel Barbu, acad. Virgil Cândea, vicepresedinti ai Academiei Române, acad. Andrei Tugulea, secretar general al Academiei Române, prof. Lanyi Szabolcs, presedinte ANSTI, membri ai Academiei Române, personalitati ale vietii cultural-stiintifice si politice, ziaristi, dând momentului semnificatia unei adevarate izbânzi a gândului bun si al faptei perseverente, consacrându-l în istoria culturii românesti.