Home

Contact us

Agenda

COMUNICAT

 

Īn ziua de 8 decembrie 2000, a fost inaugurata cladirea centrala a Bibliotecii Academiei Romāne si s-a pus īn functiune un aparat performant de scanare si digitalizare a manuscriselor vechi.

Acad. Eugen Simion, Presedintele Academiei Romāne, a marcat festivitatea momentului subliniind faptul ca noua cladire, destinata depozitarii, va acoperi tot fondul de carte existent. Extinderea Bibliotecii Academiei Romāne a īnceput īn anul 1992, cu finantare de la BNR si pāna īn 1998 s-a primit suma de 27,7 miliarde lei. Cu o suma considerabila primita anul trecut a fost posibila terminarea lucrarilor pāna la acest stadiu. Acad. Eugen Simion a multumit domnului Mugur Isarescu, Prim-Ministru al Guvernului, si tuturor celor care au contribuit la desfasurarea lucrarilor, anuntānd ca anul viitor va fi gata īntregul edificiu nou. Īn īncheiere, Presedintele Academiei Romāne, parafrazānd niste cuvinte celebre, a spus ca Academia Romāna nu este a mea, nu este a nimanui; Academia Romāna este a statului romān, a natiunii romāne si trebuie sprijinita, fiind una dintre institutiile ei fundamentale. Vivat Academia.

Acad. Eugen Simion si Mugur Isarescu au dezvelit o placa pe care este scris: Astazi 8 decembrie 2000 a fost inaugurat noul asezamānt al Bibliotecii Academiei Romāne, īn prezenta presedintelui Academiei Romāne, Eugen Simion. Edificiul a fost ridicat cu sprijinul financiar al BNR si al Guvernului Romāniei, Guvernator, Prim-Ministru, Mugur Isarescu.

Vorbind despre aparatul de scanare si digitalizare a manuscriselor vechi, Ion Caramitru, Ministrul Culturii, a subliniat ca acest eveniment īncheie sirul celor īnscrise īn Anul Eminescu si va permite īmplinirea unui ideal mai vechi a intelectualilor romāni – acela de a avea acces la manuscrisele lui Eminescu, facsimilate. E vorba de un aparat de facsimilare digitalizata facut printr-o comanda speciala. Achizitionarea lui a fost posibila datorita domnului Mugur Isarescu īn calitatea sa de presedinte al Comitetului interministerial de programe pentru anul Eminescu.

scanner_bar.JPG (12030 bytes)   scanner_bar_m1.JPG (17661 bytes)

Domnul Ovidiu Rasanu, director la Graf Cad, a facut o demonstratie pe unul dintre manuscrisele poemului eminescian Luceafarul.

   scanner_bar_c.JPG (20759 bytes)      

Prof. univ. Emil Constantinescu, Presedintele Romāniei, a felicitat pe toti cei care au participat la realizarea acestui proiect, a Biblioteca Academiei Romāne fiind un adevarat templu al cartii.

Pentru senatorul Ion Iliescu Biblioteca Academiei Romāne este un tezaur de memorie nationala. Dupa ce a felicitat pe toti cei care au contribuit la aceasta realizare, domnia-sa a spus ca aceasta este un prim pas, urmat de dotarea si informatizarea Bibliotecii, pentru a o aduce la nivelul bibliotecilor moderne.

Īn cuvāntul sau, Mugur Isarescu a marturisit ca aceasta zi este importanta pentru Academia Romāna si pentru tara, aratānd ca se poate ca dincolo de necazuri, putem avea grija de viitor. Apoi a multumit tuturor celor care au sustinut acest proces, īn mod special academicianului Eugen Simion. Adevarat tezaur al Romāniei, Biblioteca Academiei Romāne este a generatiilor viitoare si de acum īnainte oamenii vor putea veni ca īntr-un sanctuar al culturii romānesti.

Au participat acad. Maya Simionescu, acad. Viorel Barbu, acad. Virgil Cāndea, vicepresedinti ai Academiei Romāne, acad. Andrei Tugulea, secretar general al Academiei Romāne, prof. Lanyi Szabolcs, presedinte ANSTI, membri ai Academiei Romāne, personalitati ale vietii cultural-stiintifice si politice, ziaristi, dānd momentului semnificatia unei adevarate izbānzi a gāndului bun si al faptei perseverente, consacrāndu-l īn istoria culturii romānesti.