Home

Contact us

Agenda

COMUNICAT

 

Īn ziua de 4 decembrie 2000, la sediul Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta, s-a desfasurat ceremonia de decernare a premiilor pentru concursul Prezenta Romāniei īn istoria Braziliei, organizat de Academia Romāna cu sprijinul Ambasadei Braziliei la Bucuresti, al Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta si al Fundatiei Brazilia-Romānia.

Acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Romāne, a deschis ceremonia anuntānd si juriul care a decis acordarea celor 12 premii, format din: Atico Vilas Boas da Mota, acad. Maya Simionescu, vicepresedinte al Academiei Romāne, prof. univ. Gheorghe Mihaila, membru corespondent al Academiei Romāne, dr. Marius Sala, membru corespondent al Academiei Romāne, Caius Traian Dragomir si Nicolae Bārna. Presedintele juriului a fost acad. Eugen Simion.

Premiile au fost īmpartite pe 3 sectiuni: premii speciale acordate unor autori consacrati, premii propriu-zise si mentiuni.

Premiile speciale au fost acordate doamnei Monica Grigorescu, domnului Ioan Tecup si domnului Doru Bratu.

Premiul I, constānd īntr-o calatorie īn Brazilia sponsorizata de Compania Nova Brazilia, a fost obtinut de criticul literar Daniel Cristea-Enache; premiul II, constānd īn suma de 1000 $, a fost atribuit criticului literar Razvan Voncu si premiul III domnului George Bārlea.

Au fost acordate mentiuni urmatorilor: Gabriela Dima-Cojocaru, Raluca Preotu, Tanase Bujdureanu, Mihai Oltenean, Ion Login-Popescu si Toma George Maiorescu (care a refuzat sa primeasca mentiunea).

Despre tematica acestui concurs, care se va desfasura anual, despre valoarea monografiilor si a importantei pe care o are pentru o mai buna cunoastere reciproca a istoriei si culturii celor doua popoare au vorbit: Jorge Sa Earp, consilier al Ambasadei Braziliei si Vilas Boas da Mota. Din partea celor premiati au vorbit Daniel Cristea-Enache, Razvan Voncu si Monica Grigorescu.

Īn īncheiere acad. Eugen Simion a felicitat pe cei premiati si a anuntat ca lucrarile lor vor fi publicate īntr-un volum.