Home

Contact us

Academica


ACADEMICA
nr. 1-2 (133-134) noiembrie-decembrie 2001

Academica 2002

Având ca motto cuvintele lui Simion Mehedinti Adevarata cultura este o totalitate individualizata pâna la limita a ei de superlativa armonie si originalitate, noul numar al revistei de stiinta cultura si arta editat de Academia Româna ofera o cuprinzatoare imagine a activitatii acestei institutii în ultimele luni ale anului pe care l-am încheiat.

Începând cu prima pagina si continuând în interior, este publicat un amplu material, însotit de fotografii, de la ceremonia de înmânare a însemnelor de membru de onoare al Academiei Române Sanctitatii Sale Papa Ioan Paul al II-lea de catre acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române. Ceremonia a avut loc în cadrul vizitei oficiale pe care o delegatie, condusa de Dl. Ion Iliescu, presedintele României, a facut-o la Vatican cu prilejul festivitatilor Pomului de Craciun, adus din România. Din delegatie au mai facut parte acad. Maya Simionescu si acad. Virgil Cândea, vicepresedinti ai Academiei Române. Sunt publicate alocutiunile rostite de Înaltul Pontif,  Dl. Ion Iliescu, acad. Eugen Simion si E.S. Ioan Robu, Episcop al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti.

Prof. Nicolae Edroiu, membru  corespondent al Academiei Române consacra un articol Zilei noastre Nationale, în care se subliniaza ca Academia Româna se situeaza printre primele institutii din spatiul românesc, care a avut, înca de la început, reprezentare nationala… Chiar si în momente de mare dificultate prin care a trecut tara, Academia Româna nu a încetat sa fie reprezentanta a spiritului national, sustinatoare a edificiului national constituit în etapele unificatoare, din care cea mai reprezentativa o sarbatorim în fiecare an la 1 decembrie.

Colocviul international  Stiinta si Religie. Antagonism sau complementaritate,  desfasurat sub egida Academiei Române, este prezentat de o ampla relatare a dr. Magda Stavinschi, directorul Institutului Astronomic al Academiei Române, ca si de comunicarile sustinute de Constantin Balaceanu Stolnici si Basarab Nicolescu, membrii de onoare ai Academiei Române, prefatate de cuvântul rostit de acad. Virgil Cândea, vicepresedinte al Academiei Române.

Lansarea editiei jubiliare a Bibliei de la Blaj  este prezentata pe larg prin publicarea textelor care au fost rostite la acest important eveniment de cultura si semnate de acad. Camil Muresan, P.S. Virgil Bercea, Episcopul Eparhiei Unite de Oradea si dr. Ioan Chindris.

Mai multe pagini sunt consacrate inaugurarii noului sediu al Bibliotecii Academiei Române, în care sunt publicate cuvântarile rostite de acad. Eugen Simion, Ion Iliescu, Adrian Nastase si Gabriel Strempel, directorul Bibliotecii, membru de onoare al Academiei Române.

În paginile de mijloc ale revistei sunt publicate Premiile Academiei Române pe anul 1999.

De interes deosebit sunt si extrasele din discursurile de receptie care s-au rostit de acad. Dan Berindei, presedintele Sectiei de Stiinte Istorice si Arheologie, acad. Razvan Theodorescu, ministrul Culturii si Cultelor si acad. Camil Muresanu ca si Cuvintele de raspuns ale acad. Eugen Simion, acad. Virgil Cândea si, respectiv, acad. Dan Berindei.

Din comunicarile sustinute la sesiunea consacrata centenarului nasterii academicianului Elie Carafoli sunt publicate cele ale acad. Radu Voinea, acad. Virgiliu Niculae Constantinescu si Florin Zaganescu.

Din celelalte pagini ale revistei mai retinem articolele  Realizarea de calculatoare si retele de calculatoare în România(1953-1985) de acad. Mihai Draganescu, presedintele Sectiei de Stiinta si Tehnologia Informatiei; Carmen Sylva. Ctitorii culturale si sociale de acad. Stefan Stefanescu; Unele probleme ale agriculturii si cercetarii stiintifice agricole românesti(II) de acad. David Davidescu si prof. univ. Velicica Davidescu; Folosirea optima a fondului funciar în exploatatiile agricole din România, în cadrul procesului de aderare la UE(II) de acad. Paun Ioan Otiman; Probleme actuale privind protectia si ameliorare solului de acad. Mircea Motoc;  Gestionarea   durabila a ecosistemelor forestiere, mijloc pentru conservarea solurilor de Victor Giurgiu, membru corespondent al Academiei Române; Synalethismul, un mod rasturnat din Coloana lui Brâncusi de Theodor Dima, membru corespondent al Academiei Române; Constantin Noica, europeanul post-modern de Ion Pogorilovschi,  Democratia ca valoare politica suprema si integratoare de Ioana Petre; O scoala matematica de prestigiu international, de Serban Basarab, directorul Institutului de Matematica Simion Stoilow al Academiei Române; Cercetarea fundamentala poete fi competitiva, de Iulian Panaitescu;

În ultimele pagini ale revistei este publicat un amplu studiu despre Rolul unei Academii de stiinte si umanistica, de Pieter. J. D. Drenth, presedinte ALEEA.

Relatari despre manifestarile stiintifice desfasurate în aceasta perioada de timp la Academia Româna sunt semnate, ca de obicei de Elena Solunca Moise.

Un numar cu o tematica diversa, reflectând preocuparile acestui înalt for de stiinta si cultura româneasca.