Gheorghe Dorel ZUGRĂVESCU - Inginer geofizician
1930 - 2019
Membru corespondent 1991
S-a născut 25 noiembrie 1930 la Râmnicu Vâlcea. În 1948 a absolvit Liceul „Alexandru Lahovary“ din Râmnicu Vâlcea ca șef de promoție. În perioada 1948-1954 a urmat cursurile Secției de Geofizică a Institutului de Mine din București, obținând la absolvire diplomă de merit. Între 1951-1955 a fost cercetător la Secția de Geofizică a Institutului de Fizică din București.
În 15 februarie 1961, cu ocazia eclipsei totale de soare, a elaborat exclusiv cu aparatură de construcție proprie, realizată parțial în colaborare cu prof. Maurice Allais, primele lucrări de geodinamică instrumentală din România și a pus astfel bazele Observatorului Geodinamic Căldărușani.
În anul 1965 a devenit cercetător științific principal la Centrul de Cercetări Geofizice al Academiei Române, în cadrul căruia a înființat, în 1968, Laboratorul de Geodinamică, transformat în Institutul de Geodinamică al Academiei Române în anul 1990. A condus instituția în calitate de director în perioada 1990-2006.
În cadrul Institutului de Geodinamică „Sabba S.Ștefănescu“ al Academiei Române, activitatea sa de experimentare şi realizare de senzori şi sisteme înregistratoare, începută încă din 1958, a fost continuată, au fost realizate clinometre cu pendul vertical, extensometre mono și triaxiale din cuarţ, laboratoare mobile echipate adecvat pentru studiile de geodinamică, sisteme autonome de alimentare cu energie electrică a aparaturii din rețelele de observatoarele subterane de geodinamică.
În anul 2001 împreună cu Acad. V .N. Strahov, director al Institutului Unit de Fizica Pământului al Academiei Ruse de Științe, a înființat Laboratorul Internațional Virtual de Geodinamică, în cadrul căruia au fost organizate anual, de către echipe mixte româno-ruse, seminare şi campanii de observații pe teren ale fenomenelor complexe ce au loc în zona seismogenă Vrancea, un adevărat laborator natural de geodinamică.
În 2004, în colaborare cu prof. Koïchiro Matsuura, director general al UNESCO, a înființat Catedra de Geodinamică UNESCO.
În perioada 2006-2019 a fost director onorific al Institutului de Geodinamică.
Întreaga activitate științifică s-a concentrat asupra geodinamicii, înțeleasă ca știință ce studiază dinamica structurilor materiale constituente ale sistemului solar. A realizat o rețea de poligoane și observatoare de geodinamică, pe care, inițial, le-a echipat exclusiv cu aparatură de construcție proprie. Cercetările sale au urmărit și în ce măsură există o corelație între deformările mareice și cutremurele de pământ și care este evoluția spațio-temporală a câmpului geomagnetic pe teritoriul României.
Domenii de cercetare: geodinamica, geomagnetism, electrometrie, electromagnetism.
Volume
2004 Geodynamics: Outline of a Domain, volum editat în colaborare cu C. Şuţeanu, Editura Academiei Române
2005 The Active Geodynamic Zone of Vrancea, Romania, volum editat în colaborare cu C. Şuţeanu, Editura Academiei Române
2011 Planeta Pământ - Planeta Vie, Volumul I, volum editat în colaborare cu Florin Munteanu Editura Eagle
2015 Planeta Pământ. Planeta vie, Volumul II, volum editat în colaborare cu Florin Munteanu Editura A.G.I.R.
Activitatea editorială
Redactor-șef al revistelor „Revue Roumaine de Géophysique“ şi „Studii şi Cercetări de Geofizică“, editate de Academia Română.
Din anul 1977 a activat ca profesor asociat al Catedrei de Geofizică a Facultății de Geologie și Geofizică, Universitatea din București. În 1985 a obținut titlul de doctor al Universității din București, iar din 1990 a devenit conducător de doctorat în specialitatea Fizica Globului.
Membru fondator al: - Academiei de Științe Tehnice din România - Academiei Oamenilor de Știință din România - Academiei Germano-Române - Academiei Ruse de Științe Naturale
Membru titular al: - Academiei de Științe și Arte din Chișinău - Republica Moldova - Academiei Naționale de Științe Ecologice - Republica Moldova
Membru al: - Societății Internaționale de Medicină Alternativă, SUA - Societății de Medicină Naturistă, Marea Britanie - Societății Regale de Astronomie, Belgia - Societății Internaționale „Știința“, Rusia - Societății Geofizicienilor Europeni - Societății Române de Geofizică - Societății de Fizică din România - Asociației Generale a Inginerilor din România - Membru în Consiliul științific al IG-SSS-AR
Președintele Comitetului Național Român de Geodezie și Geofizică, 1997-2019
Premiul Academiei Române „Gheorghe Murgoci“, 1965
Premiul „Sabba S. Ștefănescu“, Societatea Română de Geofizică, 1994
Premiul „Meritul științific“, 1996
Premiul „Radu Botezatu“ al Academiei Oamenilor de Știință din România, 2001
Premiul de Excelență și Diploma de Onoare, Fundația „Ion Basgan“, 2002
Premiul de Excelență în Geoștiințe, The Society of Exploration Geophysicists, 2010
Premiul CNCSIS, 2010
- Ordinul „Pentru Merit“ în grad de ofițer, 2011 - Doctor în ştiinţe al Societăţii de Medicină Alternativă, SUA, 1986 - Medalia AGIR, 1996 - Diplomă de Excelență în cercetare, Agenția Națională pentru Știință, Tehnologie și Inovare (ANSTI), 2000 - Diploma „Opera Omnia“ decernată de către ASTR, 2014 - Diplomă și Medalie jubiliară ASTR, 2017 - DOCTOR HONORIS CAUSA al Institutului de Mine din Petroșani, 2001