Dan Cristian VODNAR - inginer, știința și tehnologia alimentelor
Membru corespondent 2025
S-a născut la 2 noiembrie 1982, în localitatea Borșa, județul Maramureș. A absolvit Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca, profil matematică-fizică, în anul 2001. În 2007 a obținut diploma de inginer în specializarea Controlul și expertiza produselor alimentare la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, beneficiind, în cadrul studiilor de licență, de un stagiu la Universitatea Hohenheim din Stuttgart. A urmat apoi un program de masterat „Food Quality Management”, finalizat în 2009, iar în 2010 a obținut titlul de doctor în domeniul Biotehnologii (specializarea biotehnologiilor alimentare). În perioada 2008-2009 a beneficiat de o bursă doctorală oferită de Deutsche Bundesstiftung Umwelt (DBU), urmând stagii de cercetare la Leibniz Institut für Agrartechnik Bornim din Potsdam, Germania.
În prezent este profesor în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor de la USAMV Cluj-Napoca. Între anii 2016-2024 a fost prorector responsabil cu cercetarea, iar în prezent este președintele Senatului USAMV Cluj-Napoca. Începând cu anul 2017 este expert consultant pentru Comisia Europeană.
Domenii de cercetare:
Activitatea științifică se fundamentează pe integrarea cunoștințelor științifice din domeniile biotehnologiei alimentare, chimiei alimentare, gastronomiei moleculare și științei materialelor pentru dezvoltarea de soluții inovatoare în domeniul agroalimentar și al sănătății publice. Cercetările sunt centrate pe bioconversia subproduselor agroindustriale în compuși bioactivi, prin procese fermentative (biomimetice), precum și pe dezvoltarea de alimente funcționale (biotice), biomateriale comestibile și ambalaje inteligente cu rol antioxidant sau antimicrobian. Direcțiile de cercetare includ producția de biomasă din microalge și probiotice, condiționarea prin tehnici de microîncapsulare, interacțiunea sănătate-aliment-microbiom-metaboliți, cu aplicații în nutriție, medicină și economie circulară.
Activitatea științifică este în mod constant corelată cu noile tehnologii analitice, dar și cu inovația educațională, incluzând dezvoltarea de modele alimentare personalizate și utilizarea inteligenței artificiale în interpretarea datelor metabolomice. Cercetările se desfășoară într-un cadru interdisciplinar, la intersecția dintre științele vieții, biotehologii alimentare, știința alimentului și sănătatea publică, oferind soluții aplicabile atât în industria alimentară, cât și în strategiile internaționale privind securitatea alimentară.
Produsele cercetării includ formulări simbiotice (Echibiotic), protocoale funcționale pentru industria alimentară, realizarea unor platforme educaționale digitale (Știință cu sare și piper), precum și oferirea de servicii științifice integrate. Acestea sunt utilizate pe scară largă în România și tot mai frecvent validate la nivel internațional. Profesorul Vodnar are și o contribuție semnificativă la promovarea științei, fiind autor de articole și analize publicate în presa culturală și științifică, fiind și invitat în emisiuni dedicate educației alimentare.
Este unul dintre cei mai citați autori în cadrul domeniului știința și tehnologia alimentelor din România, conform statisticilor din mai 2025. În sistemul GoogleScholar (GS) are 14.656 citări (platforma Google Scholar), cu un indice Hirsch de 65 (mai 2025). A contribuit cu 19 capitole în volume internaționale și este autor a 6 brevete de invenție. A coordonat peste 25 de proiecte de cercetare, naționale și internaționale.
Începând cu anul 2020 prestigiul său internațional este reflectat prin includerea în topul celor mai citați 2% oameni de știință la nivel mondial în domeniul Științei alimentelor, iar din 2023 a fost inclus între cei mai citați 2% oameni de știință ai lumii pentru toată cariera (analiza Stanford-Elsevier), precum și în top 0.05% conform ScholarGPS.
Până în mai 2025 a realizat peste 290 de publicații științifice indexate în Web of Science, cu un impact științific ridicat. Contribuțiile sale se regăsesc în reviste Q1 de top („Trends in Food Science & Technology”, „Food Chemistry”, „Critical Reviews in Biotechnology”) și în volume apărute la edituri de prestigiu internațional precum Elsevier, Academic Press și Springer. Activitatea sa cuprinde proiecte de cercetare fundamentală și aplicativă, cu rezultate inovative în domeniul alimentar și al sănătății consumatorului.
Cărți
2015 Probiotics: Microencapsulation. Encyclopedia of Biomedical Polymers and Polymeric Biomaterials, în colaborare cu O. L. Pop și C. Socaciu, Ed. Taylor & Francis, New York, USA
2019 A New Generation of Probiotic Functional Beverages Using Bioactive Compounds From Agro-Industrial Waste, în colaborare cu L. F. Călinoiu, L. Mitrea, G. Precup, M. Bindea, A.M. Păcurar, K. Szabo, B. E. Ştefănescu, în Functional and Medicinal Beverages, Academic Press
2019 Innovative Sources, în colaborare cu L. F. Călinoiu, A. Fărcaş, S. Socaci, în volumul Nutraceuticals and Natural Product Pharmaceuticals, Academic Press
2020 Removal of bacteria, viruses, and other microbial entities by means of nanoparticles, în colaborare cu L. Mitrea, L. F. Călinoiu, K. Szabo, B. E. Ştefănescu, în Advanced Nanostructures for Environmental Health, Elsevier
2021 Pasteurization in the Kitchen, în colaborare cu G. Precup în Handbook of Molecular Gastronomy, Scientific foundations, Educational Practices and Culinary Applications
2023 Fruit and vegetable wastes for biobased chemicals, capitolul 3, realizat în colaborare cu L. Mitrea, L.F. Călinoiu, B-E. Teleky, K. Szabo, A.G. Martău, S-A. Nemes, D. Plamadă, M-S Pascuta, G. Barta, R-A. Varvara, în Fruit and Vegetable Waste Utilization and Sustainability, Academic Press
2023 Fruit and vegetable waste and by-products for pigments and color, capitolul 4, realizat în colaborare cu L. F. Calinoiu, L. Mitrea, B-E. Teleky, K. Szabo, A.G. Martău, A. Nemes, D. Plamada, M-S. Pascuta, G. Barta, R-A. Varvara, B-E. Ștefănescu, în Fruit and Vegetable Waste Utilization and Sustainability, Academic Press
2024 Microbial Production of Aromatic Phenolic Compounds, în colaborare cu D. Plamada, S.A.Nemes, B-E.Teleky, M-S. Pascuta, R. Odocheanu, L. Mitrea, L. F. Călinoiu, K. Szabo, Springer Nature
2024 Microbial Production of Vanillin, în colaborare cu G.A. Martău, L. F. Călinoiu, A, M. Cocean, R-A. Varvara, M,P. Plosca, M-S. Pascuta, C. Ciont, Springer Nature
2024 Știință cu sare și piper, Editura Corint Educațional
Brevete ( selecție)
- Brevet de invenție nr. RO 129492/2017, Eticheta cu acțiune antimicrobiană și procedeu de obținere a acesteia, obținut împreună cu Oana Lelia Pop și Carmen Socaciu.
- Brevet de invenție nr. RO 128966/2017, Biofilm cu acțiune antimicobiană, procedeu de obținere și utilizări, obținut împreună cu Carmen Socaciu.
- Brevet de invenție nr. RO 132023/2021, Compoziţia şi procedeul de obţinere a jeleului probiotic, obținut împreună cu Oana Lelia Pop și Carmen Socaciu.
- Brevet de invenție nr. RO 135220/2021, Compoziția și procedeul de obținere a 1,3-Propandiolului biogenic microîncapsulat, obținut împreună cu Laura Mitrea, Francisc Vasile Dulf, Monica Trif, Sonia Socaci, Oana Lelia Pop, Elemer Simon și Bianca Eugenia Vodnar (Ștefănescu).
- Brevet de invenție nr. RO 135223/2021, Compoziția și procedeul de obținere a acidului citric biogenic microîncapsulat, obținut împreună cu Laura Mitrea, Francisc Vasile Dulf, Monica Trif, Sonia Socaci, Oana Lelia Pop, Elemer Simon și Bianca Eugenia Vodnar (Ștefănescu).
- Brevet de invenție nr. RO 134634 /2022, Nanostructuri pe bază de PHBV și nanoparticule de ZnO dopate cu Fe și procedeul de obținere a acestora, obținut împreună cu Maria Viorica Stefan, Maria Râpă, Ioan Ovidiu Pană, Ecaterina Matei, Daniel Gabriel Barta și Adriana Paula Popa.
Proiecte internaționale (selecție):
- Responsabil partener pentru proiectul Sustainable optimization of the value chain of added value fresh and dried berries through the integration of Precision Agriculture management strategies and innovative dehydration and edible coating (H2020-MSCA-RISE-2020), acronim: FRIETS, 2021-2025
- Responsabil partener pentru proiectul Resilient management of bioactive compounds from plants and organic wastes in Middle –Europe (CEEPUS), 2021-2023
- Coordonator pentru proiectul Development of functional fish feed based on bioactive compounds of marine and herbal origin (H2020-MSCA-RISE-2021), acronim: FEEDACTIV 2022-2026
- Responsabil partener pentru proiectul Glocal Ecosystems and Expanded Knowledge for green skills and capabilities in the Food sector (H2020 ERASMUS-EDU-2022-PI-FORWARD), acronim: Geek4Food, 2022-2025
- Responsabil partener pentru proiectul Multi-Actor Research and Innovation Approaches for Food Functionality (HORIZON-MSCA-2021-SE-01), acronim: RIA4FOOD, 2023- 2025
-Responsabil partener pentru proiectul Interreg Programme Danube Region. Rising competences and skills in less developed Danube regions through food sector cross-topic innovations, (DRP 0200476), 2024-2026
Proiecte de cercetare naționale (selecție):
- Coordonator al proiectului „Evaluarea bioaccesibilității, biodisponibilității și bioactivității fierului din microalge pentru tratarea anemiei feriprive” (PN-IV-P1-PCE-2023-1449), finanțator: UEFISCDI
- Coordonator al proiectului „Biosistem pentru producția de vanilină din reziduuri cerealiere” (PN-III-P1-1.1-TE-2019-1748), finanțator: UEFISCDI
- Coordonator al proiectului „Model de colaborare funcțional între organizații publice de cercetare și mediul economic cu scopul acordării de servicii științifice și tehnologice de înalt nivel în domeniul bioeconomiei” (PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0056), finanțator: UEFISCDI
- Coordonator al proiectului „Reducerea zahărului și creșterea biodisponibilității compușilor din subproduse alimentare în produsele dulci de panificație” (PN-III-P1-1.1-TE- 2016-0661), finanțator: UEFISCDI
- Coordonator al proiectului „Utilizarea eficientă a glicerolului brut de biodiesel în producția de acid lactic”( PN-III-P2-2.1-PED-2016-1237), finanțator: UEFISCDI
- Coordonator al proiectului „O nouă generație de băuturi probiotice funcționale cu impact asupra sănătății gastrointestinale” (PN-II-PT-PCCA-2013-4-0743), finanțator: UEFISCDI
Este cadru didactic al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca: asistent universitar, Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor, 2011-2015; șef lucrări, 2015-2017; conferențiar universitar, 2017-2019; începând cu anul 2019 este profesor universitar al facultății. Din anul 2016 este conducător de doctorat în cadrul USAMV Cluj-Napoca.
Academii
Membru al Academia Europaea (Academy of Europe), din 2022
- Membru în American Nutrition Association
- Membru al Slow Food International
- Membru al ISEKI- Food Association
- Membru în Asociația Specialiștilor de Industrie Alimentară din România
- „Danubius Young Scientist Award”, Viena, Austria, 2014
- „Technology and Innovation Award”, Aspen Institute Romania, 2015
- Medalia de Aur, Salonul Internațional de Inventică, Geneva, Elveția, 2017
- Premiul „Traian Săvulescu” al Academiei Române, 2022
- Premiul „Gheorghe Ionescu-Șișești”, domeniul biotehnologii, Gala Cercetării Românești, 2024
A fost recompensat cu numeroase diplome de excelență din partea USAMV Cluj-Napoca și cu distincția „Cadrul didactic al anilor 2015-2025”.
Doctor Honoris Causa
Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, 2025
Distincții
-Distincția „Cinstea Maramureșului”, Consiliul Județean Maramureș, 2018
- Distincția „JCI Ten Outstanding Young Persons” (TOYP), categoria: științific, tehnic, 2018
Sute de apariții în mass-media, în cadrul unor emisiuni ale ProTV, Antena1, Digi 24.
Actualitate
Interviu: „Microbiota intestinală, subiect de cercetare pentru următorii 50 de ani”
4 aprilie 2025