Maya SIMIONESCU - Biolog


Membru titular 1991
Membru corespondent 1990


Vicepreședinte al Academiei Române – două mandate, 1998-2006
Președinte al Secției de științe biologice, 2006 – prezent
Director al Institutului de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu“, 1995 – prezent
Președinte executiv al Fundației Naționale pentru Știință și Artă, 1998 – prezent

Este absolventă a Facultății de Biologie, Universitatea din București. În 1960 își începe activitatea științifică la Institutul de Endocrinologie, București, unde studiază glandele endocrine (epifiza, tiroida, suprarenala) folosind tehnici de biochimie și microscopie electronică. Până în 1969 publică aproximativ 50 de articole și o monografie în colaborare cu mentorul ei, dr. Nicolae Simionescu (Metode experimentale în chirurgia glandelor endocrine).

În 1970, după o vizită în România, prof. George Palade (premiul Nobel pentru medicină) invită pe dr. Nicolae Simionescu și pe Maya Simionescu la Universitatea Rockefeller din New York, pentru a colabora în cercetări de biologie a celulelor vaselor sangvine, un domeniu în plină dezvoltare, dar serios controversat.

În SUA, parcurge treptele de la Cercetător asociat la Universitatea Rockefeller NY (1970-1973) la Cercetător principal și Lector în Biologie Celulară la Facultatea de Medicină, Universitatea Yale, New Haven (1974-1979), iar din 1979, când se întoarce în România, Maya Simionescu rămâne Visiting Professor la Univestitatea Yale, unde face cercetări și predă trei luni pe an la Școala de Medicină (1979-2005).

În 1970, în SUA, împreună cu dr. Nicolae Simionescu, inițiază un proiect îndrăzneț și ambițios: dezvoltarea biologiei celulare în România prin crearea unui institut modern de cercetare la București, deschis tuturor cercetătorilor din țară. După 10 ani de obstacole impuse de regimul vremii, Maya Simionescu și Nicolae Simionescu se întorc în România (1979) și deschid oficial primul Institut de Biologie și Patologie Celulară (IBPC) din țară. După câteva luni toate fondurile de cercetare alocate Institutului sunt reduse aproape total. Pentru supraviețuire științifică, Maya și Nicolae Simionescu fac aplicații de granturi la National Institute of Health (NIH), SUA și în perioada 1981-1993 câștigă 4 granturi competitive, de câte 3 ani fiecare. Astfel, întreg programul de cercetare al Institutului a fost finanțat timp de 12 ani de către NIH, SUA.

Maya Simionescu a coordonat programul de cercetare al Institutului de la înființarea sa, a câștigat și derulat proiecte cu Comunitatea Europeană, Ministerul Educației și Cercetării, Academia Română.

În 1995 devine director al IBPC și președinte al Societății Române de Biologie Celulară.

Activitatea didactică: 19 ani la Universitatea Yale, SUA, Visiting Professor la Univestitatea McGill, Montreal Canada (1979), Ludwig Schaefer Distinguished Visiting Professor la Universitatea Columbia, New York și Borun Visiting Professor la Universitatea din California, Los Angeles (1990 și 1991).

În 1990 este aleasă membră a Academiei Române, iar în 1996 este aleasă vicepreședinte, fiind a doua femeie care ocupă această funcție de la înființarea instituției. Servește Academia Română două mandate. În 1998 este aleasă membru al Academiei de Științe Medicale și președinte executiv al Fundației Naționale pentru Știință și Artă/.

Este consultant pentru granturi la NIH și NSF, SUA, membră în comitete editoriale a numeroase reviste științifice internaționale, membră a Societății Americane de Biologie Celulară, a Organizației Europene de Biologie Celulară, Organizația Europeană a Cercetătorilor în domeniul științelor vieții, invited speaker și organizator la peste 60 de congrese internaționale și co-director la cursuri NATO.

Activitatea acad. Maya Simionescu în colaborare cu acad. Nicolae Simionescu se poate caracteriza prin: descoperiri științifice valoroase preluate de comunitatea internațională, fondatori ai Școlii de Biologie și Patologie Celulară din România, colaborare cu oameni de știință din SUA și Europa și, nu în ultimul rând, un entuziasm neobosit pentru pregătirea noilor generații de cercetători.

Recunoaștere internațională

„Stanford University ranking“: Maya Simionescu este clasată între primii 2% cercetători din lume, iar în domeniile „Clinical Medicine and Biomedical Research“ este pe primul loc în România.

Research.com, „Best Scientists Ranking“ – Platforma Academica pentru Cercetători (ediția 2022): Maya Simionescu s-a clasat pe locul 1 din România (Best Biology and Biochemistry Scientists in Romania).

Domeniul major de cercetare: sistemul cardio-vascular în condiții de sănătate și boală. Aceasta presupune descifrarea la nivel celular și molecular a mecanismelor fundamentale ale funcționării normale (biologia celulară) și ale patologiei (patologia celulară) sistemului cardiovascular (SCV) pentru a trece la ținta finală, terapia celulară a bolilor inimii, valvelor cardiace și a vaselor sangvine în ateroscleroză, infarct, diabet, obezitate.

Citări: peste 10.000; indice Hirsh: 53 (Web of Science)

Contribuții la dezvoltarea științei în România

Maya Simionescu și dr. Nicolae Simionescu au fost inițiatorii, fondatorii și realizatorii primului Institut de Biologie și Patologie Celulară (IBPC) și a Școlii de Biologie Celulară din România. A condus de la început programul de cercetare al IBPC, a format noi generații de cercetători, mulți dintre ei lucrând acum în laboratoare din Europa și SUA. A menținut spiritul de excelență în IBPC. Realizările științifice ale IBPC au fost recunoscute: este instituție membră a UNESCO-MCBN (Molecular Cell Biology Network) din 1990, Centru de excelență al Academiei Române din 1998 și Centru de excelență al Comunității Europene din 2000.

Publicații

Maya Simionescu este autoare a peste 500 de lucrări științifice publicate în reviste recunoscute internațional, peste 60 de capitole în monografii sau tratate internaționale în edituri precum Elsevier, Raven Press, Academic Press, Springer International etc. și co-editoare la 6 volume de largă utilizare (Plenum Press, Academia Română).

Monografii – co-editor

1969 Surgical experimental models of the endocrine glands (in Romanian), N. Simionescu and M. Simionescu (editors), The Publishing House of the Romanian Academy, 158 p.

1988 Endothelial Cell Bio¬logy in Health and Disease, N. Simionescu, M. Simionescu (editors), Plenum Press, New York and London, 458 p.

1991 Endothelial Transport of Macromolecules: Transcytosis and Endocytosis. Cell Bio¬logy Reviews, Springer International, M. Simionescu and N. Simionescu (editors), with collaboration of F. Antohe, L. Dobrila, N. Ghinea, M. Hasu, C. Heltianu, V. Jinga, I. Manduteanu, V. Partenie, G. Popescu, D. Popov, E. Vasile, Berlin, vol. 25, nr.1, 78 p.

1992 Endothelial Cell Dys¬function, N. Simionescu and M. Simionescu (editors), Plenum Press, New York and London, 565 p.

2004 Cellular dysfunction in atherosclerosis, M. Simionescu, A. Sima, D. Popov (editors), The Publishing House of the Romanian Academy, 426 p.

2013 Advanced biocompatible structures for prospective bioengineering: concepts and strategies, M. Costache, M. Simionescu (editors), The Publishing House of the Romanian Academy, 212 p.

Conferințe

Conferențiar invitat și organizator la peste 150 de congrese internaționale și naționale.

Membră în corpul editorial – reviste internaționale și naționale

Microvascular Research, European Journal of Cell Biology, Science et Techniques de l’Animal de Laboratoire, Differentation, Cell and Tissue Research, Journal of Submicroscopical Cytology and Pathology, Biomedical Reviews, Romanian Journal of Morphology and Embryology, Journal of Cellular and Molecular Medicine.

Academii

- Membră de onoare a Academiei de Științe a Moldovei, 2001
- Académica Correspondiente de la Reial Acadèmia de Doctors, Universitat de Barcelona, 2005


Organizații internaționale

- Societatea Americană de Biologie Celulară
- Organizația Europeană de Biologie Celulară
- Organizația Europeană pentru Științele Vieții (vicepreședinte)
- European Life Sciences Organization (ex- Vice-Președinte)


Consultant pentru Granturi la organizații internaționale

- Institutul Național de Sănătate (NIH), Bethesda, SUA
- Fundația Națională de Științe (NSF), Washington, SUA
- Universitatea Elvețiană de Științe
- Welcome Trust, Regatul Unit
- Institutul de Cardiologie, Texas, Houston, TX, SUA
- Farmacia Biotechnology, Uppsala, Suedia
- Consiliul Medical de Cercetare (MRC), London, United Kingdom
- INSERM - Franța
- Academia Română și Ministerul Educației și Cercetării
- European Research Council Expert - European Commission


Organizații naționale

- Societatea Română de Biologie Celulară (Președinte)
- Membru de onoare, Societatea Română de Cardiologie

The Louis and Arthur Lucian International Award for Research in Circulatory Diseases, McGill University, Montreal, Canada, 1978

Sanofi Thrombosis Prize – for Atherosclerosis and Thrombosis Research, 1998

Premiul UNESCO – L’Oreal Special Honor Award for Women in Science, 2001

Premiul „Rio Branco – Comendador“ al Președinției Republicii Brazilia, 2001

Premiul „Ion Pavel“ al Academiei de Științe Medicale și al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, 2004

Premiul „Opera Omnia“, pentru intreaga activitate, Ministerul Educației și Cercetării și Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior, 2008

Medalia de Aur la Salonul Internațional de Invenții, Bruxelles – EUREKA INNOVA, 2013- 2014; Premiul AGEPI (State Agency for Intellectual Property), Bruxelles, 2013

Premiul I la „Premiile Inovației Românești“, parte a campaniei 3M PREMIAZĂ INOVAȚIA, Patent „Conductori nervoși din colagen și procedeu de obținere a acestora“, Inventatori: Albu M.G., Lascăr I., Zamfirescu D.G., Simionescu M., Zegrea I., Titorencu I.D., Popescu M., Bumbeneci G., 2014

Înalte ordine de stat

- Ordinul „Serviciul credincios“ în grad de Marea Cruce, Președinția României, 2001
- Distinctia „Meritul Cultural“ în grad de Ofițer, Președinția României, 2004
- Ordinul Național „Steaua României“ în grad de Mare Ofițer, Președinția României, 2008
- Ordinul Național „Legiunea de Onoare“ în grad de Cavaler, Președinția Franței, 2013


Doctor Honoris Causa

- Universitatea „Ovidius“, Constanța, 2000
- Universitatea de Medicină „Gr.T. Popa“, Iasi, 2000
- Universitatea de Vest, Timișoara, 2006
- Universitatea „Vasile Goldiş“, Arad, 2011


Distincții

- Diploma de onoare, Universitatea de Medicină și Farmacie, Târgu Mureș, 2017
- Medalia de onoare „Prieten al Comunităților Evreiești din România“, 2018


Cetățean de onoare

Comuna Dumbrăveni, județul Suceava, 2014