Ileana MÂNDUȚEANU - Biofizician, biolog


Membru titular 2023
Membru corespondent 2015

S-a născut pe 5 mai 1953 la București. Studii liceale la Liceul „Ion Luca Caragiale“, 1968-1972. În perioada 1972-1977, a urmat studiile universitare la Facultatea de Fizică a Universității din București, Departamentul de biofizică.

Din anul 1980 este cercetător științific la Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu“ din București. A desfășurat activități didactice la Catedra de biologie celulară și histologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București, în perioada 1988-1989. În 1992 și-a susținut teza de doctorat sub coordonarea acad. Maya Simionescu. S-a specializat în moleculele de adeziune vasculare la Institutul de Cercetări Farmacologice „Mario Negri“ din Italia). Este conducător de doctorat abilitat din anul 2014.

Începând cu anul 2000 conduce departamentul „Biopatologia și terapia inflamației“, în cadrul căruia a coordonat și a fost partener în 16 proiecte de cercetare națională și internațională. Coordonează un grup de cercetare cu care a pus la punct și a dezvoltat modele originale de studiu în biologia celulară și moleculară și în farmacologie. În cadrul institutului a înființat Laboratorul de bio-nanotehnologii medicale și farmaceutice. Împreună cu grupul pe care-l conduce a dezvoltat strategii terapeutice noi, bazate pe nanotehnologii moderne, pentru tratarea aterosclerozei și a diabetului (studii pre-clinice).

Din 2012 este director adjunct la Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu“.

Începând cu anul 2021 este membru în Consiliul director al Fundației Culturale ,,Ioan I. Dalles“ din cadrul Academiei Române și președinte al Comisiei pentru probleme socio-umane din Academie; membru al Consiliului de Coordonare a Cercetării Științifice din instituție începând cu anul 2022.

Domenii de cercetare:

Este specialist în biologie celulară și moleculară, recunoscut de comunitatea științifică internațională și națională pentru cercetările în domeniile: patologia și terapia inflamației asociată cu bolile cardiovasculare, farmacologie celulară și dezvoltarea de bio-nanoterapii. Împreună cu acad. Maya Simionescu a elaborat un concept modern asupra secvenței de evenimente care au loc în timpul dezvoltării plăcii aterosclerotice.

Rezultatele cercetărilor au fost publicate în monografii, capitole de cărți și publicații în reviste științifice de prestigiu, care au fost citate de peste 2000 ori, h index:27 (Google Scholar), și h index: 22 (WOS).

Capitole de carte

1991 Transport of LDL, în colaborare cu E. Vasile, în studiul editat de M. Simionescu, N. Simionescu, Endothelial transport of macromolecules: Transcytosis and endocytosis, în „Cell Biology Reviews“, 25,1/1991

2004 Mechanisms involved in the anti-inflammatory effects of heparin. Cellular Dysfunction, în volumul editat de M. Simionescu, A. Sima, D. Popov, Atherosclerosis and Diabetes-Reports from Bench to Bedside, The Publishing House of the Romanian Academy

2010 Fractalkine and its receptor in vascular dysfunction, în colaborare cu E. Butoi (Dragomir), în volumul editat de Adriana Georgescu și Felicia Antohe, From Vascular Cell Biology to Cardiovascular Medicine, Research Signpost Transworld Research Network

2018 Resistin in Cardiovascular Diseases, în colaborare cu M.M. Tucureanu, în volumul Resistin: Structure, Function and Role in Disease, Nova Science Publishers Inc.

Activitate editorială

Membră a comitetului editorial al revistelor „Journal of Cellular and Molecular Medicine“ și „Frontiers in Cardiovascular Medicine“.

- Membru al Societății Naționale de Biologie Celulară, 1982
- Membru în Comisia de biologie CNADCU, 2011-2012
- Membru corespondent al Academiei de Științe Medicale, 2013
- Membru titular al Academiei de Științe Medicale, 2017
- Președinte al Comisiei de biologie a Consiliului Național al Cercetării Științifice al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, 2022

Premiul „Emil Racoviță“ al Academiei Române, 1991

The Romanian Society of Cell Biology and Becton Dickinson Cell Science Products, Company award for special contributions in the field of cell culture, 1995

Bio-Rad Laboratories Prize for valuable research with Bio-Rad equipments, 2002

Premiul „Acad. Nicolae Cajal“ pentru realizări obținute în cercetarea fundamentală, 2019