Gerard JITĂREANU - Inginer agronom


Membru corespondent 2024

Născut la 8 decembrie 1956, la Havîrna, județul Botoșani. După clasele gimnaziale urmate la Fălticeni, și-a continuat studiile la Liceul de Cultură generală nr. 2 din Dorohoi, profil real, absolvit în anul 1975. În perioada 1976-1980 a urmat studii universitare la Facultatea de Agricultură din Iași, iar după licențiere a lucrat ca inginer în cadrul Laboratorului de Agrotehnică al Stațiunii de Cercetări Agricole Podul Iloaiei, județul Iași. Din 1984 este cadru didactic al Facultății de Agricultură al actualei Universități de Științe ale Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, unde a ocupat succesiv pozițiile de asistent universitar (1984-1991), șef de lucrări (1991-1995), conferențiar (1995-1999) și profesor (din anul 1999). În 1993 a obținut titlul de doctor în agronomie, specializarea agrotehnică.

Începând cu anul 2003 este conducător de doctorat în cadrul Școlii doctorale de științe inginerești a Universității de Științele Vieții din Iași.

În organizarea universității a deținut mai multe funcții în structura de management: decan al Facultății de agronomie (2000–2004), președinte al Senatului (2012–2020) și rector al universității (2004–2012). În anul 2020 a fost reales rector al instituției.

Din 2015 este cercetător științific în cadrul Institutului de Cercetări pentru Agricultură și Mediu Iași (ICAM), fiind și coordonatorul acestei unități de cercetare.

În Academia Română este președinte al Comisiei de Protecția Solului din cadrul Secției de științe agricole și silvice.

Domenii de cercetare:

  • degradarea solului prin modificarea unor proprietăți fizico-chimice din pricina executării lucrărilor agrotehnice și utilizării pesticidelor;
  • influența diferitelor sisteme de lucrare a solului, a fertilizării și irigației asupra calității solului și a producției principalelor culturi;
  • mijloace de reducere a tasării solurilor agricole;
  • utilizarea erbicidelor și a lucrărilor agrotehnice pentru combaterea buruienilor din culturile agricole, cu accent asupra reziduurilor de pesticide și a materialelor care pot fi utilizate pentru absorbția acestora;
  • rolul asolamentelor în ameliorarea însușirilor agroproductive și combaterii eroziunii solului;
  • funcționarea unor mașini și utilaje agricole și îmbunătățirea indicilor calitativi de lucru ai acestora.

A publicat singur sau în colaborare peste 350 de titluri de lucrări, dintre care 26 cărți sau capitole în cărți la edituri de prestigiu din țară și străinătate, 37 de articole științifice indexate Clarivate Analytics, ISI - Web of Science (indice Hirsh 10), 156 indexate în alte baze de date internaționale, 72 articole științifice publicate in extenso în volumele conferințelor internaționale de specialitate, precum și alte 62 de lucrări in extenso prezentate la conferințe naționale sau în alte baze de date.

Cărți

1998 Agrotehnica, în colaborare cu P. Guş, A. Lăzurenu, D. Săndoiu și S. Iancu, Editura Risoprint

2000 Agrotehnica, în colaborare cu T. Onisie, Editura „Ion Ionescu de la Brad”

2003 Tehnologii de agricultură organică, în colaborare cu Samuil Costel, Editura Pim

2007 Tehnologii și mașini pentru mecanizarea lucrărilor solului în vederea practicării conceptului de agricultură durabilă, în colaborare cu Ioan Țenu, Petru Cojocaru, Nicolae Bria și Ioan Cojocaru, Editura „Ion Ionescu de la Brad”

2007 Ameliorarea, conservarea și valorificarea solurilor degradate prin intervenții antropice, în colaborare cu Lucian Răus și Daniel Bucur, Editura „Ion Ionescu de la Brad”

2011 Soil Erosion Control on Arable Lands from North-East Romania. Chapter 13, în colaborare cu D. Bucur și C. Ailincăi, în Soil erosion issue in Agriculture, editat de Danilo Godone și Silvia Stanchi, publicat de InTech, Rijeka, Croația

2013 Impactul unor sisteme minime asupra producției şi fertilității solului, în colaborare cu Denis Ţopa, Costică Ailincăi și Lucian Răus, Editura „Ion Ionescu de la Brad”

2013 Sisteme de lucrare a solului în Câmpia Moldovei – considerații practice şi teoretice, cu Denis Ţopa, Costică Ailincăi și Lucian Răus, Editura „Ion Ionescu de la Brad”

2015 Agrotehnica, Editura „Ion Ionescu de la Brad”

2020 Tratat de Agrotehnică, volum coordonat, Editura „Ion Ionescu de la Brad”

2020 Utilization of Atmospheric Plasmas for Agricultural Applications, în colaborare cu I. Motrescu, M. Filip, F.P. Herciu, în Engineering for Sustainable Future 101, Springer International Publishing

2020 Monitoring the environmental quality of marine waters through the analysis of biomineralization in bivalve shells, în colaborare cu I. Motrescu, A.E. Calistru, L.D. Miron, în Engineering for Sustainable Future 101, Springer International Publishing

2022 Evaluation of Heavy Metal Contamination in Mytilus sp. Shells, în colaborare cu I. Motrescu, M.A. Ciolan, A.E. Calistru și L.D. Miron, în Research and Education: Traditions and Innovations, Springer

A făcut parte din echipele a 61 de proiecte și a coordonat, în calitate de director de proiect, mai multe demersuri de cercetare:

  • „Climate Change Digital Twin Earth for Forecasts and Societal Redressement: DTEclimate“- cod 7/16.11.2022 PNNR/2022/C9/MCID/I5, 2022-2025
  • Managementul resurselor de sol şi apă în agroecosistemele afectate de secetă excesivă în vederea menținerii biodiversității.
  • Influența sistemelor neconvenționale de lucrare a solului asupra durabilității și biodiversității ecosistemelor agricole.
  • Ameliorarea, conservarea şi valorificarea solurilor degradate prin intervenția antropică în agroecosistemele din zonele colinare, pentru creșterea calității vieții şi protecția mediului - AMCOSOL.
  • Produse și tehnologii pentru promovarea unui sistem de agricultură durabilă și pentru protecția resurselor agroecologice în Podișul Moldovei – MODOPROTEH.
  • Rețea științifică integrată pentru dezvoltarea materialelor polimere multifuncționale bazate pe cunoaștere – MULTIPOL.
  • Cercetări privind impactul tehnologiilor agricole asupra agroecosistemelor.
  • Stabilirea sistemei de mașini pentru mecanizarea lucrărilor solului în exploatații agricole din NE României aliniată la conceptul de dezvoltare durabilă.
  • Cercetări privind protecția integrată ecologic a ecosistemelor – componenta esențială a conceptului de agricultură durabilă în conformitate cu normele şi standardele europene.

Internaționale:
- European Society for Soil Conservation (ESSC), 2007; Council member, 2007 – 2010
- Soil and Tillage Research Organisation (ISTRO), 2007; Board member, 2007-2010
- Balkan Environmental Association (BENA), 2015

Naționale:
- Membru al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești“ și președinte al Filialei Iași din anul 2004
- Membru în Societatea Română de Cercetări pentru Lucrările Solului, 1995 și președinte (2000-2012)
- Membru în Societatea Națională Română de Știința Solului, 2001 și președinte executiv (2006-2009)

- Premiul Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu- Șisești“, 2008
- Premiul „Constantin Sandu Aldea“ al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești“, 2021

Înalte ordine de stat

Ordinul Meritul Agricol în grad de Ofițer, 2007


Doctor Honoris Causa

Universitatea Agrară de Stat din Chișinău, Republica Moldova, 2008