Bruce Michael ALBERTS - biochimist, S.U.A


Membru de onoare 2006

Născut pe 14 aprilie 1938, la Chicago, Illinois, Statele Unite ale Americii.

A absolvit Colegiul Harvard-Cambridge, Massachusetts și și-a terminat studiile doctorale la Universitatea Harvard (1965). A lucrat la Universitatea Princeton, iar după zece ani a fost numit profesor și director adjunct al Departamentului de biochimie și biofizică din cadrul Universității din California, San Francisco. În anul 1980 a primit, din partea Societății americane pentru studiul cancerului, titlul de „life time research professor“, iar în 1985 a devenit „chairman“ al Departamentului de biochimie și biofizică din cadrul Universității din California, San Francisco.

Activitatea sa științifică a fost dublată de preocuparea intensă și continuă pentru reforma și îmbunătățirea educației științifice a elevilor și studenților și a politicii științei în S.U.A. și în lume. A organizat numeroase proiecte și programe educaționale, cum ar fi, de pildă, „orașul științei“, un program dedicat îmbunătățirii învățământului în domeniul științelor.

A făcut parte din Comitetul de conducere al Centrului Național de Resurse Științifice, un proiect al Academiei Naționale de Științe și al Institutului Smithsonian, având ca obiectiv îmbunătățirea metodei de predare a științei în rândul tinerilor. A condus, de asemenea, Comitetul Național pentru Standarde și Evaluare a Educației.

Între 2000 și 2009 a fost ales „co-chairman“ la „InterAcademy Council“, instituție cu sediul în Amsterdam, din care fac parte Academiile de Științe din întreaga lume, inclusiv Academia Română, cu rol de a îndruma diferite instituții internaționale, cum este cea a Organizației Națiunilor Unite și Banca Mondială.

Concepția sa despre importanța cercetării și a educației în știință a expus-o în numeroase studii abordând teme precum: oamenii de știință și integritatea cercetării, standardele educației în știință, educația studenților pentru secolul XXI, necesitatea imperativă a unei reforme naționale în educația științifică, dezvoltarea durabilă și încercările tranziției, dezvoltarea științelor noi, vitală pentru bio-apărare și sănătatea globală, știința și societatea în secolul XXI, promovarea științei și relația dintre educație și societate, responsabilitatea cercetărilor într-o lume în schimbare.

A făcut cercetări extensive asupra complexelor proteice, care permit replicarea cromozomilor, o necesitate pentru diviziunea celulelor vii. A publicat circa 200 de lucrări și opt cărți în domeniu, des citate de comunitatea științifică internațională, între acestea detașându-se:

1983 Molecular Biology of the Cell, ediția a V-a, 2008

1998 Essential Cell Biology, ediția a III-a, 2009

- Membru al Academiei Naționale de Științe din S.U.A., al cărui președinte a fost între 1993 și 2005
- Membru al Royal Society din Londra
- Membru al Academiei Europaea
- Membru al Academiei Naționale de Științe din India
- Membru al Academiei Naționale de Educație din S.U.A.
- Membru al Academiei de Științe a Federației Ruse

Înalte ordine de stat

- Comandor al Ordinului Imperiului Britanic


Titluri onorifice acordate de:

- University of Princeton
- Emory University
- Columbia University
- Yale University
- St. Edmund College
- University of Cambridge
- Tel Aviv University



Sursa: Membrii Academiei Române. 1866-2016. Dicționar, ediția a V-a, autor: dr. Dorina N. Rusu, Editura Academiei, București, 2016